Zoeken

Gaat Rabat Sebta en Melilla echt opgeven?

24 maart 2022 - 09:40 - Marokko

©

Een Spaanse krant stelt dat Marokko zijn aanspraken op Sebta en Melilla niet zal opgeven, zoals beloofd na de wijziging van het Spaanse standpunt over de Sahara.

De regering van Pedro Sanchez vergist zich door te denken dat Marokko zijn annexatiedrang ten aanzien van Sebta en Melilla zal opgeven, schrijft Ok Diario. De krant wijst erop dat Marokko geen enkele garantie heeft gegeven voor de eerbiediging van de Spaanse soevereiniteit over de twee autonome steden. Volgens de krant zal Marokko zijn plannen voor Sebta en Melilla voortzetten, zoals bevestigd door de voormalige premier Saadeddine El Othmani in een interview met de Marokkaanse krant Acharq Al Awsat op 19 december 2020. "De kwestie zal op een bepaald moment opnieuw op de agenda worden geplaatst. Nu moet eerst de Sahara-kwestie opgelost worden. Dit is op dit moment de prioriteit," verklaarde El Othmani toen.

Lees ook: Sahara: zette Washington Spanje onder druk?

Op basis van de verklaringen van El Othmani, stelt de krant vast dat Marokko zojuist zijn eerste doelstelling heeft bereikt, namelijk de Spaanse steun voor zijn autonomieplan. Spanje beschouwt dit plan nu als de "meest geloofwaardige en duurzame" oplossing voor het conflict en is van mening dat de overeenkomst met Marokko "een nieuwe fase" inluidt in de betrekkingen tussen beide landen, die "gebaseerd zullen zijn op wederzijds respect, eerbiediging van overeenkomsten, afwezigheid van unilaterale acties, transparantie en permanente communicatie" en "de stabiliteit, soevereiniteit, territoriale integriteit en welvaart" van beide landen zullen garanderen.

Lees ook: Spanje verwacht dat Marokko grenzen met Sebta en Melilla heropent

Premier Pedro Sanchez is sinds gisteren in Sebta en wordt ook in Melilla verwacht. In de enclaves wordt verwacht dat hij een heropening van de grenzen met Marokko aankondigt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team