Zoeken

Spanjaard vrijgesproken van seksueel misbruik Marokkaanse seizoenarbeiders

31 juli 2022 - 19:50 - Wereld

©

De bedrijfsleider van een landbouwbedrijf in het Spaanse Moguer, die op 25 februari terechtstond wegens vermeende misdaden van seksuele intimidatie en misbruik van vier Marokkaanse seizoenarbeidsters, is door de provinciale rechtbank van Huelva vrijgesproken. Het openbaar ministerie had vier jaar gevangenisstraf geëist.

In april 2018 waren de Marokkaanse seizoensarbeidsters in Huelva aangekomen om aan de oogst deel te nemen. Ze woonden tijdens hun proefperiode van 30 dagen in de door het landbouwbedrijf ter beschikking gestelde woonruimte. Aangezien ze niet aan de vastgestelde productiviteitscriteria voldeden werden ze tenslotte verzocht de verblijfplaats te verlaten en naar Marokko terug te keren. Ze weigerden dit en dienden op 25 mei 2018 een klacht in bij de Guardia Civil de Cartaya, zo meldt de rechter in zijn vonnis, waarvan Europa Press een kopie ontving.

Lees ook: Celstraf voor seksueel misbruik Marokkaanse seizoenarbeidsters in Spanje

De seizoenswerkers kregen tijdens hun verblijf op de boerderij "hulp van de beschuldigde, die alleen of vergezeld van een tolk hun huis binnenging om hen documenten te overhandigen en hen op de hoogte te brengen van de werkomstandigheden". Bij die bezoeken zou hij hen misbruikt hebben, beweren de vrouwen in hun klacht. De rechter vindt dat de verklaringen van de vrouwen niet overtuigend en gedetailleerd genoeg zijn om te bewijzen dat de beschuldigde hen heeft misbruikt.

Lees ook: Operatie Marhaba blokkeert terugkeer 5000 Marokkaanse seizoenarbeiders

Meer nog, "geen van de getuigen bevestigde de door de eisers aangevoerde feiten," zegt het vonnis. Daarbij wordt benadrukt dat geen enkele werknemer van de boerderij de beklaagde van soortgelijke daden heeft beschuldigd in de afgelopen zes jaar, waarin hij met Marokkaanse seizoenarbeiders werkte. De eisers hielden vol dat de beschuldigde zijn positie had misbruikt om hen op hun werkplek seksueel te betasten. Deze feiten konden niet bewezen worden. De verdachte werd als gevolg vrijgesproken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team