Zoeken

Spaanse schapenhouderij: de uitdaging voor twee Marokkaanse broers

27 mei 2023 - 14:30 - Marokkanen in het buitenland

©

Lakhdar en Essaddik Ayat, twee Marokkaanse broers van 35 en 27 jaar, willen in Spanje een eigen schapenhouderij lanceren. Ze hebben net een beroepsopleiding voor de inschakeling in de landbouwsector bij INTIA afgerond.

Lakhdar is getrouwd, heeft twee kinderen van 10 en 2 jaar, woont in Cascante. Ook Essaddik is getrouwd en wordt binnenkort vader van zijn eerste kind. Hij woont in Murchante. De twee Marokkaanse broers wonen al ongeveer twintig jaar in Spanje. Ze kwamen eerst aan in Murcia en verhuisden later naar Navarra. Ze reisden afgelopen woensdag naar Pamplona om hun diploma’s in ontvangst te nemen, na een opleiding van vijf maanden in het centrum Villava-Atarrabia.

Lees ook: Het internationaal avontuur van Marokkaanse pizzabakker Ahmed en zijn zoon

Hun plan is om schapen te gaan houden, een activiteit die ook door hun grootouders en ouders in Marokko werd beoefend. Ze willen beginnen met een kudde van duizend schapen op een bedrijf dat in Cascante, Murchante of Tudela zal komen. Ze hebben reeds ervaring in het familiebedrijf, maar de twee broers zijn zich ook bewust van de verschillen tussen het Marokkaanse en het Spaanse model. "In Marokko vraagt men om grotere lammeren, zes of zeven maanden oud, terwijl men in Navarra vraagt om lammeren van ongeveer 45 dagen oud. En daarvoor zijn voederplaatsen, slachthuizen en dergelijke nodig", legt Lakhdar uit.

Lees ook: Van Marokko naar Tenerife: Meryem’s inspirerende parcours in de bruidsmode

De delicate periode die de sector doormaakt, met stijgende productiekosten en droogte, doet niets af aan het enthousiasme van de twee broers voor het project. "We zijn in gesprek met een boer die met pensioen gaat om zijn schapen aan ons over te dragen", voegt Lakhdar toe, die sinds twee maanden als boer werkt. "We streven ernaar om in de toekomst een kudde van 4000 dieren te hebben", zegt Essaddik, die deze activiteit gaat combineren met zijn baan als machinist bij een bedrijf in de Tudela Agri-Food City.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team