Zoeken

Visumfraude zet Spaans consulaat in Tanger in rep en roer

23 juni 2023 - 14:16 - Marokko

©

De Marokkaanse politie onderzoekt een zaak van fraude bij de afgifte van Schengenvisa aan Marokkanen op het Spaanse consulaat-generaal in Tanger. Twee Spaanse medewerkers van het consulaat en twee Marokkaanse tussenpersonen zouden hierbij betrokken zijn.

De Marokkaanse politie verdenkt twee Spaanse medewerkers van het consulaat, Teresa G., de secretaresse van de consul, en María G., die verantwoordelijk is voor visa. Daarnaast worden ook twee Marokkanen ervan verdacht dat ze als tussenpersoon hebben gefungeerd, het betreft Asma B. A. E., de eigenares van een reisbureau, en Abderrahim Z., een journalist die over de Spaanse nationaliteit beschikt. De twee Marokkanen werken voor de gemeenteraad van Tanger volgens bronnen dicht bij het onderzoek aan El Español.

Lees ook: Visafraude: België geeft groen licht voor Marokko

Volgens een eerste onderzoek zou het bureau Marokkanen die zich in Spanje wilden vestigen een visum aanbieden in ruil voor 15.000 euro. Later bleek het in feite om Schengenvisa te gaan, die niet langer dan 90 dagen geldig zijn. De visumdragers waren genoodzaakt om na hun verblijf van drie maanden in Spanje terug te keren naar Marokko of te kiezen voor de illegaliteit in Spanje.

De eigenares van het reisbureau liet de betrokkenen valse arbeidscontracten tekenen en nam de 15.000 euro in ontvangst. Abderrahim Z., een communicatiemedewerker op het gemeentehuis van Tanger, diende de vervalste documenten in bij het consulaat en handelde de rest van de procedure af. De fraude werd gemeld door een slachtoffer dat een klacht indiende bij de politie. De persoon beschikte over bewijzen waaronder WhatsApp-audioberichten en dat leidde tot de opening van het onderzoek.

Lees ook: Schengenvisum-aanvragen van Marokkanen massaal geweigerd

De Spaanse consul-generaal in Tanger, Alfonso Manuel Portabales, zou ook betrokken zijn geweest bij de zaak. In een van de audiofragmenten is te horen dat de tussenpersoon 3000 euro extra eiste van de klager omdat de consul, die nieuw is, "zijn deel" moest krijgen. Er is ook een klacht ingediend tegen de twee Spaanse medewerkers van het consulaat. Onderzoekers weten nog niet hoeveel vervalste visa er zijn afgegeven, maar schatten dat het over "aanzienlijk" veel slachtoffers gaat.

Bladna.nl