Zoeken

Marokkaanse YouTuber blaast schaapherderstraditie in Spanje nieuw leven in

9 november 2023 - 12:00 - Marokko

©

Te midden van een generatie jongeren die steeds minder interesse toont in het schaapherdersberoep, waardoor familiebedrijven genoodzaakt zijn hun vee van de hand te doen, werkt een Marokkaanse YouTuber aan de heropleving van de Spaanse herderstraditie.

Moundir werkte als automonteur in Sraghna, in het noorden van Marokko. Hij vertrok in 2014 naar Spanje om zich bij vier van zijn broers te voegen, gedreven door "de zoektocht naar een beter leven". Hij vond werk bij schaapherders in Navarra, wat hem in staat stelde een verblijfs- en werkvergunning te krijgen. Hij raakte snel vertrouwd met het vak. Moundir volgde een 200 uur durende training aangeboden door INTIA, een openbaar instituut dat landbouw in de regio promoot, en ontving een overheidssubsidie van 37.000 euro om een agrarisch bedrijf op te zetten.

Lees ook: Maak kennis met Mohamed, schaapherder in de Hoge Atlas

De inspiratie om een Arabischtalig YouTube-kanaal te starten waar hij advies en verhalen deelt over zijn leven met schapen kwam later. Zijn kanaal werd een hit, met inmiddels 248.000 abonnees en meer dan een half miljoen volgers op zijn Facebookpagina, voornamelijk afkomstig uit Marokko en Algerije. "Ik heb veel solidariteit en steun ontvangen via het kanaal. Het is een echte reddingsboei geweest," verklaart de 34-jarige schaapsherder. Met het geld dat hij verdiende op YouTube en een investering van één van zijn volgers, kon hij zijn eigen bedrijf opzetten in het kleine dorpje Ribaforada, waar hij nu woont met zijn vrouw en twee jonge dochters.

"Dit alles heeft me 185.000 euro gekost," zegt hij in een gesprek met Hyphen, wijzend op de schapen en de door de droge en hete zomer uitgedroogde bruine velden die hem omringen. "Nu heb ik 1900 schapen en ik plan om er meer te hebben. Als je ergens voor werkt, werk dan voor iets groots." Terwijl veel jongeren geen interesse tonen in het beroep, koopt Mounir zijn schapen van lokale herders die ontmoedigd raken, met pensioen gaan of geen opvolging vinden in hun kinderen.

Lees ook: Spaanse schapenhouderij: de uitdaging voor twee Marokkaanse broers

"Het houden van schapen is niet langer een aantrekkelijke levenswijze voor jonge Spanjaarden," zegt Moundir. "Jongeren willen van maandag tot vrijdag werken en vrije tijd hebben in het weekend. De meesten van hen willen niets weten van het platteland of van schapen." Hij voorspelt dat over tien jaar vooral immigranten zoals hijzelf de herderstraditie in Spanje in stand zullen houden. Hij is vastberaden om jongeren die geïnteresseerd zijn in het vak te helpen. Volgens hem is passie voor het beroep essentieel. "Wie alleen voor het geld kiest, zal failliet gaan. Je moet emotioneel betrokken zijn bij de schapen, van hen houden. Dan zullen zij hetzelfde voor jou doen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team