Zoeken

Nederland blokkeert uitlevering in Spanje opgepakte Marokkaanse Nederlander

6 juli 2023 - 19:30 - Sport

©

Nederland heeft de uitlevering geblokkeerd van een Marokkaanse Nederlander die door Marokko werd gezocht en in Spanje werd gearresteerd. De man wordt ervan verdacht 100.000 XTC-pillen naar Marokko te hebben gesmokkeld. De zaak is door Spanje aan het Europese Hof van Justitie voorgelegd.

De verdachte, die zowel de Marokkaanse als de Nederlandse nationaliteit bezit, werd in augustus 2022 gearresteerd in het Spaanse Tossa del Mar (Girona) op verzoek van de Marokkaanse autoriteiten. Hij wordt beschuldigd van drugssmokkel. Rabat heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Lees ook: Israël vraagt uitlevering in Marokko gearresteerde Israëliër

De Spaanse Audiencia Nacional heeft aan het Europese Hof van Justitie gevraagd om te bepalen of hij mag worden uitgeleverd aan Marokko. Nederland heeft namelijk aan Spanje laten weten dat, als de verdachte in Nederland was gearresteerd, hij niet zou worden uitgeleverd aan Marokko vanwege zijn Nederlandse nationaliteit.

De man, geboren in Marokko in 1973, werd op 31 mei voorwaardelijk vrijgelaten in afwachting van de beslissing van het Europese Hof. Hij was slechts op doorreis in Spanje toen hij er werd gearresteerd.

Marokko beschuldigt de man ervan in november 2016 ruim 100.000 XTC-pillen te hebben gesmokkeld in drie zwarte koffers. De koffers waren in een vrachtwagen verstopt die met de veerboot in Marokko aankwam. De chauffeur van de vrachtwagen en de persoon die de drugs in de haven van Nador zou ophalen, werden gearresteerd. Beiden wezen de Marokkaanse Nederlander als opdrachtgever aan.

Lees ook: Marokko arresteert moordenaar van Albanees maar weigert uitlevering

De verdachte heeft zich verzet tegen zijn uitlevering aan Marokko. Hij claimt dat hij daar zal worden gefolterd als tegenstander van het regime van Koning Mohammed VI. Hij zou ook voor zijn leven vrezen vanwege zijn deelname aan demonstraties in de Rif tegen het Marokkaanse regime. Het Europese Hof zal moeten bepalen of hij mag worden uitgeleverd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team