Zoeken

Man veroordeeld voor reis naar Marokko

15 november 2023 - 11:00 - Wereld

©

Een 33-jarige man wiens naam in het Franse register van terreurverdachten staat, is door de correctionele rechtbank van Albertville in Frankrijk veroordeeld. De reden voor de veroordeling is een niet aangemelde reis naar Marokko.

De 33-jarige man, een voormalig lid van de jihadistische cel van Albertville die in 2013 naar Syrië vertrok om daar te vechten, maakte een reis naar Marokko "zonder de autoriteiten hiervan op de hoogte te hebben gesteld", meldt Le Dauphiné Libéré. Tot 2031 is hij echter verplicht elke verplaatsing in het buitenland te melden. Hij werd op 7 november op zijn werkplek gearresteerd. Na zijn arrestatie werd hij onmiddellijk berecht voor het "zonder voorafgaande aankondiging naar het buitenland reizen door een persoon die geregistreerd staat in het bestand van terroristische overtredingen".

Lees ook: Marokko: minderjarige slachtoffer verkrachting veroordeeld voor homoseksualiteit

In 2017 werd de dertiger door de correctionele rechtbank van Parijs veroordeeld wegens "samenzwering om een terroristische daad voor te bereiden". Bij zijn vrijlating uit de gevangenis kreeg hij het bevel om al zijn reizen naar het buitenland bij de autoriteiten te melden. Voor de rechtbank probeerde hij te overtuigen dat hij zich niet bewust was van deze verplichting. "In de euforie van mijn vrijlating had ik niet alle documenten gelezen die ik bij mijn vrijlating kreeg, maar ik betwist de overtreding niet," verklaarde hij.

Het Openbaar Ministerie, dat acht maanden gevangenisstraf en een arrestatiebevel eiste, betwijfelde zijn onwetendheid: "Gezien de nauwkeurigheid waarmee de verdachte de proces-verbalen van deze procedure heeft herlezen, vind ik het moeilijk te geloven dat hij niet op de hoogte was van zijn verplichtingen."

Lees ook: Vrachtwagenchauffeur met schulden veroordeeld voor drugssmokkel, gezin zit in Marokko

De rechtbank hield geen rekening met de eisen van het Openbaar Ministerie. De verdachte kreeg vier maanden huisarrest met elektronisch toezicht en een boete van 1000 euro.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team