Zoeken

Spanje stuurt patrouilleboot naar wateren bij Marokko

13 januari 2023 - 11:00 - Wereld

©

De patrouilleboot Atalaya (P-74) van de Spaanse marine gaat in de wateren bij Marokko aan een bewakings- en beveiligingsmissie beginnen. In dit door Marokko geclaimde zeegebied moet de "naleving van de internationale regels" worden gecontroleerd.

De rotsen van Al Hoceima en Vélez de la Gomera, de Islas Chafarinas en kleine eilanden zoals Perejil (Laila) worden door Marokko opgeëist. De patrouilleboot moet "bedreigingen voorkomen en onmiddellijk en doeltreffend reageren op elke crisis". Het schip zal met name zorgen voor "bewaking en controle van maritieme gebieden om de naleving van internationale voorschriften zoals het Verdrag van de Verenigde Naties inzake zeerecht te waarborgen", aldus de generale staf van het Spaanse ministerie van Defensie.

Lees ook: Spanje stuurt patrouilleboot naar wateren Melilla

Bovendien zal het schip een missie uitvoeren om het archeologisch erfgoed en de vissersgemeenschap in de Spaanse wateren te beschermen. Atalaya (P-74) zal ook de Europese Frontex Indalo-missie ter bestrijding van mensenhandel en de NAVO-missie Sea Guardian ter bestrijding van terrorisme ondersteunen. Het patrouilleschip wil ook aanmeren in Melilla, meldt Vozpopuli.

Lees ook: Spanje ontkent aanwezigheid Marokkaanse patrouilleboot bij Melilla

De patrouilleboot heeft zijn basis in Ferrol al verlaten. Aan boord zijn 48 soldaten die de komende maanden bewakings- en beveiligingstaken zullen uitvoeren in dit deel van de zeestraat, waar het scheepvaartverkeer bijzonder druk is. Het schip is uitgerust met verschillende radars, een kanon en twee 12,7-millimeter machinegeweren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team