Zoeken

"Luchtruim Sahara wordt niet afgestaan aan Marokko"

27 maart 2023 - 07:00 - Wereld

©

De Spaanse minister José Manuel Albares van Buitenlandse Zaken heeft de president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, gerustgesteld door te verklaren dat de controle over het luchtruim van de Sahara niet zal worden overgedragen aan Marokko. Hij benadrukte daarbij dat de lopende gesprekken eerder gericht zijn op een "verbetering van het beheer" van deze ruimte.

"Er komt geen overdracht. Ik wil heel duidelijk en strikt zijn, want het is niet voorzien in de overeenkomst (ondertekend door Spanje en Marokko in april 2022). Ik heb vandaag (donderdag) met de minister van Buitenlandse Zaken gesproken en hij heeft me gezegd dat er in geen geval een overdracht van het luchtruim zal plaatsvinden. Wat de twee regeringen bespreken is het verbeteren van het beheer van het luchtruim", aldus Torres tijdens een persconferentie op Fuerteventura.

Lees ook: Spanje laat controle Sahara-luchtruim over aan Marokko

In een schriftelijk antwoord op een vraag van de Canarische senator Fernando Clavijo, heeft de Spaanse regering toegegeven dat er onderhandelingen zijn gestart met Rabat over het beheer van het Sahara-luchtruim, dat momenteel vanuit de Canarische eilanden door Spanje wordt beheerd. De onderhandelingen zijn in overeenstemming met punt 7 van de gezamenlijke verklaring van april jongstleden tussen Spanje en Marokko.

Lees ook: Polisario hekelt controle Sahara-luchtruim door Marokko

Ángel Víctor Torres hamerde op de noodzaak om een soepele relatie met Marokko te onderhouden op basis van "transparantie", zonder "unilaterale beslissingen", "zonder de verstoring van zaken en zonder een crisis te veroorzaken tussen de Spaanse en Marokkaanse regeringen". De Canarische president is net terug van een officieel bezoek aan Marokko, waar hij Rabat en Casablanca heeft bezocht. De gevolgen van de reis zijn goed voor de versterking van de lucht- en zeeverbindingen tussen de twee landen, aldus Torres, die eraan toevoegde dat drie luchtvaartmaatschappijen Gran Canaria (2) en Lanzarote (1) zullen bedienen en dat er een veerbootlijn tussen Tarfaya en Fuerteventura gelanceerd zou kunnen worden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team