Zoeken

Koeweit ontslaat Marokkaanse leraren

29 maart 2023 - 07:00 - Wereld

©

Het Koeweitse ministerie van Onderwijs heeft aangekondigd dat het van plan is om tegen het einde van het lopende academische jaar meer dan 2000 buitenlandse leraren en afdelingshoofden in 14 verschillende specialisaties te ontslaan. Onder hen bevinden zich ook Marokkanen.

De contracten van de leraren die afkomstig zijn uit 24 verschillende landen, zullen worden beëindigd door het ministerie. Het land is van plan de functies in de komende vijf jaar in te vullen met Koeweiti’s. De meerderheid van hen zijn Egyptenaren (82,09%), gevolgd door Syriërs (11,03%) en Jordaniërs (3,55%). Andere nationaliteiten zijn Indiërs, Nigerianen, Iraniërs, Jemenieten, Marokkanen en vele anderen, meldt de Koeweitse krant Al-Qabas.

Lees ook: Kuwait Airways: Marokkaans wervingsbureau vraagt kandidaten in hun ondergoed te solliciteren

Het land kondigde eerder dit jaar al aan dat het de diensten van 1815 mannelijke en vrouwelijke expat-leraren en afdelingshoofden, aan het einde van het lopende academische jaar zou beëindigen. Het besluit volgt op een decreet uit 2018 van de commissie voor ambtenaren in Koeweit om expats in overheidsfuncties te vervangen door Koeweiti’s. Sindsdien hebben de Koeweitse autoriteiten een reeks maatregelen getroffen om het aantal buitenlandse werknemers in het land te verminderen. In 2020 verklaarde het Koeweitse parlement zelfs voornemens te zijn het aantal Egyptenaren in het land terug te brengen tot 10%. Er werd daartoe ook een wetsvoorstel ingediend.

Afgelopen december stelde de Koeweitse regering ook nieuwe voorwaarden voor Egyptische werknemers die naar de Golfstaat wilden reizen, waaronder een inreisvergoeding van 100 dollar, documentatiekosten voor werkvergunningen en een medisch onderzoek. Vier maanden eerder kondigde Koeweit plannen aan om 250.000 Egyptische werknemers te ontslaan en alle contracten met buitenlanders op te schorten, terwijl 500.000 Egyptenaren reeds op het punt stonden hun baan te verliezen.

Lees ook: Koeweit gaat niet meer investeren in Marokko

De vermindering van het aantal buitenlandse werknemers roept vragen op over de gevolgen voor de Koeweitse economie en de kwaliteit van het onderwijs, vooral met betrekking tot expats die vaak over een specifieke ervaring en over vaardigheden op hun gebied beschikken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team