Zoeken

Spaanse experts: risico op gewapend conflict Marokko-Algerije in 2022

11 januari 2022 - 09:40 - Marokko

©

De crisis tussen Algerije en Marokko zal dit jaar waarschijnlijk ontaarden in een gewapend conflict, aldus Spaanse deskundigen van het Koninklijk Instituut Elcano voor Internationale en Strategische Studies. Volgens hen zal er ook geen vooruitgang worden geboekt in de betrekkingen tussen Spanje en de Verenigde Staten.

In hun rapport getiteld "Spanje in de wereld in 2022: vooruitzichten en uitdagingen", geven vooraanstaande onderzoekers van de Spaanse denktank een overzicht van de uitdagingen voor Spanje en de internationale betrekkingen van het land. De deskundigen waarschuwen dat "in de huidige context van crisis tussen Algerije en Marokko, het risico van escalatie reëel is". Ze sluiten een rechtstreeks gewapend conflict niet uit tussen de twee landen, met de eventuele betrokkenheid van de Polisario, waardoor de stabiliteit van de regio onder druk zou komen te staan. Volgens de deskundigen moet er dringend "naar mogelijkheden voor de-escalatie worden gezocht, om groter onheil te voorkomen". Ze roepen de Spaanse regering op zich in te zetten om "de spanning tussen de zuiderburen te verminderen".

Lees ook: Marokko, een opkomende militaire macht in de regio

Op internationaal niveau staat de NAVO-top in Madrid de komende maanden op de agenda. De denktank benadrukt onder meer dat op Europees niveau "2022 een jaar is dat Spanje in staat zal stellen zijn herstelplan uit te voeren en de prioriteiten en richtlijnen te bepalen", die moeten gelden tijdens zijn ambtstermijn als roulerend voorzitter van de EU, die in de tweede helft van 2023 van start gaat.

Lees ook: Luchtmacht: Marokko concurreert met Algerije

De betrekkingen van Spanje met de Verenigde Staten zijn het afgelopen jaar niet "zonder wrijving" geweest, waarbij de deskundigen onder meer verwijzen naar "de controverse over de korte NAVO-topontmoeting" tussen Sánchez en Biden. "Alles wijst er dus op dat de agenda Spanje-VS uitsluitend via transatlantische kanalen (Brussel-Washington) zal blijven lopen, hetgeen nadelig is voor het potentieel van Spanje", aldus de Spaanse denktank.

Lees ook: Algerije probeert militair overwicht op Marokko te behouden

"Spanje heeft geen specifiek buitenlands beleid ten aanzien van Rusland, maar ontwikkelt dit in het kader van de EU en de NAVO", benadrukken ze. Beide landen staan voor dezelfde uitdagingen die onder meer te maken hebben met "energieafhankelijkheid".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team