Zoeken

Franse militaire experts: "Marokko wint oorlog met Algerije"

8 maart 2022 - 09:40 - Marokko

©

Marokko zou Algerije overheersen in geval van een gewapend conflict tussen de twee landen, volgens een recent rapport van de Mediterrane Stichting voor Strategische Studies (FMES), die bestaat uit voormalige Franse militaire officieren.

In een rapport getiteld "Strategische atlas van het Middellandse-Zeegebied en het Midden-Oosten" wijzen de FMES-deskundigen op de spanningen tussen Algerije en Marokko en het risico van een gewapend conflict als gevolg van de "historische rivaliteit tussen de twee landen en het conflict over de Sahara". In geval van een confrontatie zou Rabat in het voordeel zijn, omdat het zou kunnen profiteren van de steun van zijn Amerikaanse en Israëlische partners, waarschuwen de deskundigen van de stichting.

Lees ook: Bewapent Algerije zich voor een oorlog met Marokko?

De experts wijzen erop dat Marokko niet geïnteresseerd zou zijn in een confrontatie in de plattelandsgebieden in het zuiden, waar de aard van het terrein een duidelijk voordeel zou geven aan Algerijnse troepen die getraind zijn om op vlak terrein te vechten.

Lees ook: Zal Algerije aan Marokko een toegangsverbod opleggen in de Straat van Gibraltar?

Op het gebied van de luchtmacht gaan de FMES-deskundigen uit van een "wederzijdse kwetsbaarheid" tussen de twee landen. "In geval van een grote confrontatie zou de Marokkaanse strategie waarschijnlijk bestaan uit een klassieke verdediging, asymmetrische operaties op Algerijns grondgebied en oorlogsvoering via de media". Uiteindelijk is "het meest waarschijnlijke scenario een herhaling van de botsingen aan de Algerijns-Marokkaanse grens", aldus de deskundigen.

Bladna.nl