Zoeken

Souad, enige vrouwelijke taxichauffeur in Rabat (video)

4 oktober 2021 - 12:00 - Marokko

©

Souad Hdidou is de enige taxichauffeuse in Rabat. Met Souad achter het stuur voelen vrouwelijke klanten zich meer op hun gemak en veiliger.

De 33-jarige Souad begon haar carrière door met koelwagens te rijden voor een visbedrijf in de Marokkaanse hoofdstad. Ze besloot van baan te veranderen in de hoop op een beter inkomen en betere leefomstandigheden. "Ik hou van uitdagingen", vertelde de jonge vrouw aan Reuters. Als taxichauffeuse verdient ze genoeg om de hypotheek van haar appartement terug te betalen en aan de behoeften van haar familie te voldoen.

Lees ook: Asmaa Rhlalou, eerste vrouwelijke burgemeester van Rabat

Tientallen vrouwen in Rabat zijn vaste klanten geworden van Souad. "Moeders vertrouwen me genoeg om hun kinderen op school te gaan halen wanneer ze geen tijd hebben om dat zelf te doen. Andere vrouwen vragen me omdat ze zich meer op hun gemak voelen met mij dan met mannen", legt ze uit.

Nouhila, een vaste klant van Souad, bevestigt dat. "We hebben meer vrouwelijke taxichauffeurs nodig", zegt ze. Volgens haar zouden vrouw veel geruster zijn als er meer taxichauffeuses zouden zijn.

Lees ook: Nora Thoussa is jongste burgemeester van Marokko

Zeven vrouwen werkten in de afgelopen jaren als taxichauffeuses in de hoofdstad. Allen stopten vanwege de seksuele intimidatie waarvan ze het slachtoffer waren, behalve Souad. Taxichauffeur zijn in Marokko is geen gemakkelijk werk, ook niet voor mannen. Ze hebben geen recht op sociale zekerheid noch op een pensioen.

Mohamed Touiti, voorzitter van de vakbond van taxichauffeurs, pleit al jaren voor een hervorming van de sector, zodat taxichauffeurs ook recht krijgen op sociale zekerheid. Souad heeft van haar kant een groter droom. "Mijn wens is om in het internationaal transport te gaan werken. Voorlopig werk ik aan het behalen van verschillende rijbewijzen.", zegt ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team