Zoeken

Kinderen weerhouden hun laaggeletterde moslimouders van vaccinatie

19 juli 2021 - 10:40 - Wereld

©

Tijdens een gesprek met twintig moslimvrouwen in Moskee Taqwa in Culemborg over coronavaccinaties, werd het zeer duidelijk dat zij na wat uitleg best bereid zijn om zich te laten vaccineren. Maar hun hoogopgeleide, Nederlands sprekende kinderen, blijken dit tegen te houden.

In Moskee Taqwa in Culemborg gaan voorlichters Fatima Zohra en Souad Achour een gesprek aan met een groep moslimvrouwen over coronavaccinaties. Ze praten Arabisch, Berbers en Nederlands en Souad vertaalt wanneer het nodig is. De uitnodigingsbrief voor de vaccinatie was eerst nodeloos ingewikkeld maar wordt nu verbeterd. De Stichting Inclusia van Souad Achour helpt daarbij, schrijft de Volkskrant.

Lees ook: Rotterdamse Karima strijdt tegen nepnieuws over coronavaccin

Inmiddels hebben ze sinds juni 113 bijeenkomsten georganiseerd. Ze begonnen met mannen in moskeeën. Voor vrouwen waren er eerst enkel online infosessies, maar sinds een paar weken zijn er ook live bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten worden altijd geleid door een vertrouwensfiguur uit de wijk. Zo geeft Fatima Zohra bijvoorbeeld ook weerbaarheidstraining aan moslimvrouwen in de buurt.

Fatima vertelde zelf niets aan haar man toen ze zich liet vaccineren en ook de rest van haar familie schrok toen ze het uiteindelijk vertelde. "Maar toen ik mijn tweede vaccinatie ging halen stonden ze daar zelf al in de rij, een beetje betrapt naar me te zwaaien." Behalve haar man. "Hij denkt dat het zinvol is om te wachten op ’het beste vaccin’ voor alle varianten."

Lees ook: Inzet moskeeën Nederland om vaccinatiebereidheid te vergroten

Souad en Fatima horen op elke bijeenkomst van vrouwen dat hun kinderen voor hen proberen te beslissen. "Hoe beter ze zijn opgeleid en Nederlands spreken, des te vaker blijken ze gevoelig voor modes rond alternatieve geneeskunde en complottheorieën."

Fatima Zohra verwijst de vrouwen vooral naar betrouwbare overheidsbronnen en waarschuwt hen voor complottheorieën. "Jullie mogen zelf kiezen. Maar let wel op waar je informatie vandaan komt. En laat je niet leiden door angst."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team