Zoeken

Sociale huurder met huis in Marokko moet 61.000 euro terugbetalen in België

7 februari 2021 - 12:40 - Wereld

©

Een Marokkaanse Belg moet toeslagen die hij heeft ontvangen, terugbetalen aan huisvestingsmaatschappij Woonhaven in Antwerpen. De man, een huurder van een sociale woning, zou hulp hebben ontvangen terwijl hij eigenaar is van een woning in een Marokko.

Het Antwerpse hof van beroep veroordeelde de man tot het terugbetalen van 61.000 euro. Ook moet hij het onderzoek die door Woonhaven is gedaan vergoeden. Het is de derde keer dat zo’n zaak voor de rechter verschijnt, vertelt Fons Duschateau, schepen van Wonen en voorzitter van Woonhaven. De rechter heeft de huisvestigingsmaatschappij ieder keer in het gelijk gesteld. De zaak loopt al sinds 2010.

Volgens N-VA minister van Wonen Matthias Diependaele heeft iemand die een woning heeft in het buitenland geen recht op een sociale woning in België. Hij is daarom tevreden met de uitspraken van het Antwerpse Hof. In De Standaard zegt hij: "Woonhaven boekt opnieuw resultaten met het buitenlands eigendomsonderzoek. Dit arrest toont aan dat het eigendomsonderzoek een rechtmatig bewijsstuk is."

Diependaele wil daarom dat het eigendomsonderzoek over heel Vlaanderen wordt verricht en maakt er een budget van 5 miljoen euro voor vrij. "We hebben elke sociale woning nodig en die woningen moeten gaan naar mensen die het daadwerkelijk nodig hebben," aldus de bewindsman.

Vlaanderen gaat een langdurig overeenkomst aan met huurders van sociale woningen. "Zo kunnen we de strijd tegen malafide sociale huurders beter structureren en opvoeren. Daarnaast voorzien we een financiële ondersteuning, zowel voor de vooronderzoeken als voor de onderzoeken ten gronde.", concludeert Diependaele.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team