16 december 2020 - 12:20 - Wereld
Vlaanderen heeft besloten om opnieuw Belgische Marokkanen die een sociale huurwoning hebben te gaan controleren op vastgoedbezit in Marokko. Voor dit onderzoek wordt een bedrag van 5 miljoen euro uitgetrokken.
De Vlaamse minister van Huisvesting, Matthias Diependaele, trekt een extra 5 miljoen euro uit om vastgoedonderzoek in het buitenland te laten uitvoeren om te kunnen controleren of sociale huurders vastgoed bezitten in het buitenland, meldt persbureau Belga. De onderzoeken zullen worden uitgevoerd door woningcorporaties die door de minister worden geselecteerd. Het is de bedoeling om mogelijke fraudeurs op te sporen en te berechten.
Volgens minister Diependaele is het belangrijk dat alleen de mensen die het echt nodig hebben een sociale huurwoning kunnen krijgen in Vlaanderen. Zijn ministerie is ook aan het bekijken welke private opsporingsdiensten de corporaties kunnen ondersteunen in het fraudeonderzoek.
Vorig jaar zijn er 13 huurders met onroerend goed in Marokko uit hun sociale huurwoning gezet en aangeklaagd voor fraude. Volgens de Belgische wet kunnen onroerend goed bezitters geen aanspraak maken op een sociale huurwoning, ook niet als ze vastgoed in het buitenland bezitten.
Bij een van de fraudegevallen die in 2019 aan het licht zijn gekomen, was een Marokkaanse Belg betrokken die in het bezit is van 14 huizen en een stuk bouwgrond in Marokko. In vijf andere gevallen ging het om huurders die hun sociale huurwoning hadden onderverhuurd terwijl zij zelf in het buitenland woonden.
Ruim 7 ton drugs onderschept voor kust Mehdia
Marokko bereidt heropening grens Sebta voor
Marokkaanse vermoordt echtgenoot om met minnaar te zijn
Marokko neemt deel aan toerismebeurs Tel-Aviv
Zus Dounia Batma komt op 13 maart vrij
Valse politieagenten opgepakt in Tetouan
Marokkaan riskeert 10 jaar gevangenisstraf voor graffiti in Mexico
Zwitsers stemmen vandaag over boerkaverbod
Said (17) zit vast in vreemdelingencentrum op Gran Canaria
Marokkaanse MIVB-bestuurder gedecoreerd met de gouden medaille in de Kroonorde
Abdelmadjid Tebboune: "Algerije zal Sahara nooit opgeven"
België: toegang tot ouderenzorg voor mensen met migratieachtergrond blijft moeilijk
Marokkaan ontmoet Barça-voorzitter en gaat viraal in Spanje
Coronavaccin verplicht voor wie op bedevaart wil gaan