22 april 2023 - 09:00 - Wereld
Dankzij een bijzonder offensief beleid is de Vlaamse overheid erin geslaagd verschillende gevallen van fraude met sociale woningen op te sporen. Van de 724 onderzochte huurders beschikken 339 over één of meerdere woningen in het buitenland, met name in Marokko.
Vlaanderen heeft 1 miljoen euro geïnvesteerd in het onderzoek, dat in 22 landen werd uitgevoerd, waaronder Marokko, en heeft inmiddels al meer dan 2 miljoen euro geïnd. Het onderzoek wordt voortgezet en de Vlaamse overheid zou verder kunnen profiteren van deze jacht op fraudeurs, meldt La Dernière Heure. De krant wijst erop dat het in Vlaanderen, net als in Wallonië en Brussel, verboden is sociale woningen te huren terwijl men eigenaar is van een huis of grond in een ander land. De begunstigde van een sociale woning moet eerst bewijzen dat hij of zij een bescheiden inkomen heeft.
Lees ook: Marokkanen in België uitgesloten van sociale huisvesting?
In totaal werden al 153 sociale huurcontracten opgezegd en is er 2.001.549 euro gerecupereerd. Uit het onderzoek bleek dat de fraudeurs huizen bezitten in Turkije (156), Marokko (115) en Italië (46), maar ook in andere Belgische provincies zoals Limburg (196), Oost-Vlaanderen (74) en Antwerpen (32). In Vlaanderen kost een sociale huurwoning 300 euro, tegenover 700 euro op de markt. Het verschil van 400 euro wordt betaald door het Vlaams Gewest. Volgens de vrederechters moet een fraudeur dit verschil terugbetalen, vermenigvuldigd met het aantal maanden dat hij of zij onvermogend is geweest, met een limiet van 5 tot 10 jaar. Het geïnde geld wordt vervolgens aan huisvestingsmaatschappijen gegeven die het gebruiken om huizen te renoveren of nieuwe huizen te bouwen.
Vlaanderen vermoedde deze fraude met sociale woningen al sinds 2017 en besloot toen particuliere bedrijven in te schakelen om dit te onderzoeken. In 2018 nodigde de Woonhaven Antwerpen, de grootste Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappij, haar frauduleuze huurders uit om zich binnen een jaar te melden en hun situatie te regulariseren. Daarna werden de bewoners met de goedkeuring van de vrederechter uit huis gezet. "We hadden niet gedacht dat de fraudecijfers zo hoog zouden zijn. Er zijn momenteel meer dan 100 sociale huisvestingsmaatschappijen in Vlaanderen en tot nu toe hebben slechts 36 dit opsporingssysteem ingevoerd", aldus Vlaams minister Matthias Diependaele van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed.
Lees ook: België: Marokkaanse gezinnen uit sociale woningen gezet
"Dit programma geeft ons in de eerste plaats de mogelijkheid om woningen te geven aan degenen die ze echt nodig hebben... Dit is belangrijk voor de huurders, maar ook voor de rest van de Vlamingen die het recht hebben te weten wat er met het overheidsgeld wordt gedaan. De Vlamingen willen solidair zijn, maar met de mensen die het nodig hebben, niet met degenen die het niet verdienen. Ze willen een eerlijk sociaal stelsel", aldus de minister. "Ik wil erop wijzen dat de controles altijd worden uitgevoerd met een vrederechter. Zo kunnen wij nagaan of de controles niet op etnische of raciale basis plaatsvinden. Dit systeem is niet discriminerend", besluit hij.
Toekomst sterspelers Marokko baart bondscoach zorgen
Controverse rond Algerijnse scheidsrechter en Royal Air Maroc
Achraf Hakimi en Imaan Hammam in koppel?
België waarschuwt reizigers voor Marokko
Vader Lamine Yamal voor de rechter, dubbele rol in steekpartij
Fikse boete voor man die uitkering ontving tijdens vakantie in Marokko
Sofian Kiyine opnieuw bij spectaculair ongeval betrokken
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Utrechtse Amir slachtoffer fatbike-drama
Hoensbroekse Yasmin (3) overlijdt na stopzetten behandeling
Palestijnse vlag op joodse profielen, Marokkaanse student veroordeeld
Veel mysterie rond dodelijke val Abdel uit raam in Brussel
Dubai levert rechterhand drugsbaron ’Monte Christo’ uit aan België
Rechtszaak Amsterdam: verdachten brachten vrouwen uit Marokko voor prostitutie