Zoeken

Marokko: seksuele intimidatie studenten wijdverbreid

12 december 2021 - 18:50 - Marokko

©

In Marokko worden heel wat kinderen en tieners het slachtoffer van seksuele intimidatie, hetzij door hun leeftijdsgenoten, hetzij door leraren. De Onderwijsraad bestudeerde dit verschijnsel en legt uit dat een kind dat wordt gepest en vernederd, belemmerd wordt in het leerproces. Het kan zelfs een blijvend effect hebben op het schoolleven van de leerling die het slachtoffer is.

In een studie die de Onderwijsraad in 2019 uitvoerde met als naam "Nationaal programma voor de evaluatie van eerder verworven competenties van leerlingen in het 6ᵉ lager- en 3ᵉ secundair onderwijs", heeft de raad de prestaties beoordeeld, waarbij rekening is gehouden met de gezins- en sociaaleconomische achtergronden van de leerlingen, de pedagogische praktijken van de leraren, de managementstijl van de schoolhoofden en het schoolklimaat, alsmede met het effect daarvan op de prestaties van de leerlingen.

Lees ook: Toename seksuele intimidatie fout van Marokkaanse samenleving (video)

Uit het onderzoek onder een steekproef van meer dan 36.000 leerlingen in het lager en middelbaar onderwijs, bleek dat 9% van de leerlingen in het lager en 17% van de leerlingen in het middelbaar onderwijs, aangaf seksueel te zijn geïntimideerd door hun medeleerlingen, terwijl respectievelijk 8% en 13% aangaf seksueel te zijn geïntimideerd door hun leraren en 7% en 11% door administratief personeel. Intimidatie heeft een impact op de schoolprestaties van leerlingen in het lager- en middelbaar onderwijs.

Lees ook: Universiteitsdocenten beschuldigd van seksuele intimidatie in Settat

Volgens de Onderwijsraad "ondermijnt de seksuele intimidatie van een kind de waardigheid van het slachtoffer, dat zich vernederd en tot een object gemaakt voelt. Dit kan ook zijn of haar cognitieve, psychologische en sociale ontwikkeling traumatiseren, verstoren en in gevaar brengen". De dienst voegt eraan toe dat "het verschijnsel meer voorkomt in middelbare scholen dan in lagere scholen. Intimidatie moet streng worden veroordeeld en gestraft".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team