Zoeken

Sebta en Melilla gaan ten onder zonder de Marokkanen

28 mei 2022 - 12:40 - Wereld

©

De heropening van de grenzen stemt ondernemers in Sebta en Melilla nog steeds niet tot tevredenheid. Ze hebben kritiek op het besluit van Marokko om de doorvoer van goederen te verbieden die in de autonome steden worden aangekocht en betreuren de situatie, die volgens hen nog erger is geworden dan vóór de normalisatie.

Aan de Beni-Ensar grens in Melilla is de heropening nog zeer voorzichtig. Alleen personen met een Schengenvisum en een vaccinatiepas mogen de grens oversteken. De meeste handelszaken zijn nog gesloten. In Sebta is de situatie hetzelfde. Goederen mogen de grens niet passeren, zelfs niet de kleinste persoonlijke aankopen van de weinige toeristen. "Ze hebben de grens heropend, maar alles blijft bij het oude. De situatie is er voor de meeste handelaren niet beter op geworden. Integendeel, de situatie is verslechterd", zegt Nordin, een zakenman aan de grens van Tarajal, aan El Confidencial.

Lees ook: Sebta eist nu visum van Marokkanen

Voorlopig is het verkeer van goederen aan de grenzen verboden en dat blijft zeker zo tot de opening van de handelsdouane. Volgens Enrique Alcoba, voorzitter van de Confederatie van ondernemers van Melilla, heeft de heropening nog geen gevolgen gehad voor de economie van de stad. "Wij hebben veel klanten die de grens niet kunnen passeren met artikelen die in de stad zijn gekocht, terwijl dit niet het geval is voor artikelen uit Marokko, die mogen zonder problemen binnenkomen," legt hij uit. Volgens Arantxa Campos, voorzitter van de ondernemersorganisatie CECE, is de heropening nog "erg timide".

Lees ook: Marokkaanse douane verbiedt smokkel naar Sebta en Melilla volledig

Afgelopen weekend, het eerste na de heropening, staken 4963 personen en 1713 voertuigen de grens over van Melilla naar Marokko. In de tegenovergestelde richting kwamen er 5106 personen en 1500 voertuigen Melilla binnen vanuit Marokko. Bij Sebta zijn 27.122 mensen, onder wie 16.075 Marokkanen overgestoken, terwijl er in 2019 aan de grens van Sebta tussen 25.000 en 30.000 dagelijkse oversteken werden geteld.

Bladna.nl