Zoeken

Sebta: oproep om Eid ul-Adha te schrappen van feestdagen

21 september 2021 - 17:20 - Gemeenschap

©

De extreem-rechtse partij Vox zet haar campagne tegen moslims in Sebta verder. Nadat ze islamitische parlementsleden bestempelde als pro-Marokkaans, eist de partij nu dat Eid ul-Adha geschrapt wordt van de feestdagenkalender van de autonome stad.

De Vox-partij is een nieuwe strijd begonnen tegen de moslims van Sebta. Zij eist dat Eid ul-Adha, dat op 9 juli staat gepland, geschrapt wordt van de feestdagenkalender 2022 en vervangen wordt door Saint Daniel’s Day, dat op 10 oktober wordt gevierd, meldt El Confidencial. Voor Kissy Chandiramani, economisch adviseur en plaatselijk vertegenwoordiger van de Volkspartij (PP), is het voorstel van Vox erop gericht om "een feest in te voeren dat niet tot onze traditie of cultuur behoort, in de plaats van een feest dat een onbetwistbare plaats inneemt in de westerse cultuur en in Sebta". "De PP stelt Sebta al 20 jaar bloot aan ’Marokkanisering’," plaatste Teresa Lopez, een lid van de Vox-partij op Twitter als reactie op de verklaring van Chandiramani.

Lees ook: Spanje: Vox voert campagne met nepnieuws over Marokkanen

Eid ul-Adha is de afgelopen tien jaar opgenomen in de arbeidskalender van Sebta en Melilla, met instemming van alle politieke formaties behalve Vox. Moslims maken nu meer dan de helft uit van de naar schatting 85.000 inwoners van Sebta.

De socialistische partij PSOE en de Beweging voor Waardigheid en Burgerschap (MDyC), een overwegend islamitische groepering waarvan Fatima Hamed de woordvoerster is, nemen geen genoegen met de integratie van Eid ul-Adha in de arbeidskalender van de Sebta. Zij willen ook de tweede grote islamitische feestdag invoeren, Eid ul-Fitr (einde van de Ramadan). "We gaan geen werkkalender met feestdagen goedkeuren die niet beantwoordt aan alle gevoeligheden en realiteiten van de bevolking", zei Manuel Hernandez, secretaris-generaal van de PSOE in Sebta. Hij benadrukte dat de kalender "de culturele diversiteit van onze stad moet weerspiegelen zonder de ene gemeenschap te bevoordelen boven de andere".

Lees ook: Spaanse Vox-partij aangeklaagd door moslimorganisaties

De PSOE en de MDyC stellen voor om maandag 26 december 2022, de dag na Kerstmis, geen officiële feestdag meer te laten zijn, zodat Eid ul-Fitr, dat op 2 mei wordt gevierd, in de werkkalender van Sebta kan worden opgenomen. De voltallige stadsraad van Sebta zal volgende week stemmen over dit voorstel, die de Raad ook aan het ministerie van Arbeid moet voorleggen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team