Zoeken

Spanje: Vox voert campagne met nepnieuws over Marokkanen

15 februari 2021 - 10:40 - Wereld

©

Tijdens de verkiezingscampagne voor de regionale verkiezingen in Catalonië heeft de extreemrechtse partij Vox van onveiligheid en de islamisering van Catalonië zijn belangrijkste thema’s gemaakt. Om stemmen te winnen presenteert de partij met regelmaat onjuiste cijfers en statistieken.

Volgens de prominente kandidaat van Vox, Ignacio Garriga, leidt de aanwezigheid van Marokkanen in Catalonië tot meer onveiligheid en islamisering. Om zijn standpunt te onderbouwen, wijst hij op het aantal misdaden dat zou zijn gepleegd door migranten. Zonder daarbij te vermelden wat de totale misdaadcijfers zijn.

In hun posts op sociale media over de islamisering van Catalonië haalt Vox consequent de begrippen moslim, Arabisch en islamistisch door elkaar. Vrijwel op alle sociale platforms, maar vooral op Twitter, zijn de berichten van de partij geblokkeerd wegens het aanzetten tot haat.

Een ander stokpaardje van de extreemrechtse partij is de suggestie dat alleenstaande minderjarige asielzoekers meer steun van de staat zouden ontvangen dan kansarme Catalaanse jongeren. Uit officiële cijfers blijkt echter dat 85% van de jongeren die steun van de overheid krijgt de Spaanse nationaliteit heeft. De overige 15% bestaat uit vluchtelingen, migranten en alleenstaande minderjarige asielzoekers.

Bladna.nl