Zoeken

Spaanse Vox-partij aangeklaagd door moslimorganisaties

6 februari 2021 - 21:10 - Wereld

©

De Spaanse Vox-partij heeft in aanloop naar de regionale verkiezingen van Catalonië de aanval geopend op de moslimgemeenschap. Op sociale media heeft de extreemrechtse partij de hashtag "Stop islamisering" gelanceerd. Catalaanse moslimorganisaties hebben de actie veroordeeld en spreken van "aanzetten tot haat".

Het is niet bepaald de eerste keer dat de derde partij van Spanje zich op deze manier uitlaat over de Spaanse moslimgemeenschap. Tijdens de campagne voor de regionale verkiezingen in Catalonië heeft Vox andermaal stemmen proberen te trekken door moslims en migranten te stigmatiseren. Ze beschuldigen de twee groepen voornamelijk van het plegen van misdaden op de Canarische Eilanden en in Catalonië, meldt saphirnews. De boodschap wordt vooral via sociale media geventileerd waarbij de partij er niet voor schuwt om nepnieuws over de moslimgemeenschap te verspreiden.

Een van de media die zich tegen de desinformatie van Vox heeft gekeerd en openlijk de moslimgemeenschap verdedigt, is de Spaanse nieuwssite Maldita. Op 2 februari schreef de website: "Nee, niets bewijst dat 80% van de moslims in Marokko van de sociale bijstand leven. Het is een verzonnen cijfer”.

Vanwege de aanhoudende laster hebben drie belangrijke moslimorganisaties in Catalonië, de Unie van de Islamitische Gemeenschap van Catalonië, de Federatie van de Islamitische Raad en de Islamitische Federatie van Catalonië, besloten om de partij aan te klagen. Ze hebben hiertoe besloten nadat Vox een campagnevideo had gepubliceerd waarin wordt geïnsinueerd dat er een verband is tussen de islam en terrorisme. In de video zijn beelden van de aanslagen in Barcelona van augustus 2017 versneden met beelden van de bouw van een moskee.

Volgens de drie verenigingen "beoogt een dergelijke video, in een electorale context, een klimaat van angst te creëren bij de publieke opinie om een groter aantal stemmen te verkrijgen, ten koste van het uitlokken van de stigmatisering van moslims in Catalonië".

Het Twitter-account van de Vox-partij is eind januari voor zes dagen geblokkeerd wegens het verspreiden van haatzaaiende uitlatingen.

Bladna.nl