Zoeken

Ceuta en Melilla kunnen niet overleven zonder Marokko

25 oktober 2021 - 15:00 - Economie

©

Ceuta en Melilla "kunnen niet overleven door Marokko de rug toe te draaien". Dat verklaarden de ministers van Financiën van de twee enclaves, Kissy Chandiramani en Dunia Almansouri afgelopen donderdag.

Dunia Almansouri, minister van Financiën in Melilla, verklaarde tijdens een economisch forum in de enclave, dat de hervatting van de douaneactiviteiten bij de grens met Marokko, één van de belangrijkste kwesties is die moeten worden opgelost voor de heropening van de grens. De douanepost was in 2018, zonder overleg met Spanje, door Marokko gesloten.

Lees ook: Grens tussen Sebta en Marokko blijft gesloten

Almansouri is zich ervan bewust dat de grensovergang "nooit meer hetzelfde zal zijn" en dat "de smokkel zal verdwijnen". Daarom is het noodzakelijk dat de enclave een "stad van de handel" wordt, waar bezoekers en klanten uit Marokko komen, die op zoek zijn naar merkproducten die niet in Nador en regio beschikbaar zijn.

Kissy Chandiramani, minister van Economie, Financiën en Publieke Functie in Ceuta, is het met haar ambtgenoot in Melilla eens dat de enclaves "niet kunnen overleven door Marokko de rug toe te draaien". "Het doel is niet om naar de situatie van vóór maart 2020 terug te keren, die wordt gekenmerkt door illegale smokkel, maar om een ​​modern douanesysteem op te zetten om de in- en uitgangen en mogelijke migratiestromen te controleren", zei ze.

Lees ook: Marokko-Spanje: grens Melilla centraal op topontmoeting

Marokko sloot zijn grenzen met Ceuta en Melilla op 13 maart 2020 om de verspreiding van het coronavirus te remmen. De grenzen zijn sindsdien gesloten en er is voorlopig nog geen datum vastgelegd voor de heropening ervan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team