Zoeken

Schepen naar Marokko gecontroleerd in Sète, goederen in beslag genomen

12 juli 2022 - 17:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Bij de controle van voertuigen op de autoveerboten naar Marokko in de Franse haven van Sète, heeft de Franse douane onder meer niet-aangegeven kapitaal gevonden en levensmiddelen in beslag genomen die niet geschikt waren voor consumptie.

"Bij het verlaten van Frankrijk is het vooral zwart kapitaal dat gecontroleerd wordt," vertelde Yves Luck, regionaal directeur van de douane in Montpellier, aan Midi Libre. Hij blikte terug op de laatste zes maanden van douane-activiteit in de haven. Passagiers moeten een kapitaal van meer dan 10.000 euro aangeven. "Sinds de hervatting van het verkeer op 16 maart hebben wij 800.000 euro aan niet-gedeclareerd kapitaal ontdekt. Vorig jaar was dat 6,5 miljoen euro," zei de ambtenaar. "Hoewel het moeilijk is jaren te vergelijken vanwege de gezondheidscrisis en de sluiting van lijnen, zitten wij op een gemiddelde van ongeveer een miljoen per maand."

Lees ook: Sète: controles op schepen die naar Marokko varen

De haven van Sète controleert ook ingevoerde en niet-aangegeven goederen. "Wij vinden olie, griesmeel en suiker in grote hoeveelheden," vervolgde Yves Luck. In totaal werd in de eerste helft van het jaar 24.000 liter olijfolie in beslag genomen en belast. "Dit komt overeen met 60.000 euro aan rechten en belastingen die vorig jaar geïnd zijn," legde hij uit. De douane nam ook voedsel in beslag dat niet geschikt was voor consumptie. "Het is onze taak de consument te beschermen. Sinds het begin van het jaar hebben wij 80 kg vlees en slakken in beslag genomen, en in dit geval zijn het vooral de vervoersomstandigheden die in twijfel worden getrokken.”

Lees ook: Sebta wil aantal veerboten voor wereld-Marokkanen verminderen

Douaniers hebben ter plaatse 280 kg zuivelproducten, 6 ton fruit en groenten en 4000 liter suikerhoudende dranken in beslag genomen en vernietigd. Van maart tot nu toe werden ook 500 planten in beslag genomen. "Natuurlijk nemen wij ook sigaretten en tabak in beslag. Drugs en tabak worden onderzocht en worden vernietigd zodra zij door justitie zijn vrijgegeven."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team