Zoeken

Schotse minister gevraagd om af te treden na reis naar Marokko

11 november 2023 - 10:00 - Wereld

©

De Schotse minister Michael Matheson is in opspraak geraakt na een vakantie in Marokko. Er wordt van hem geëist dat hij de kosten voor dataroaming terugbetaalt of anders aftreedt.

De minister van Gezondheid van Schotland kwam in opspraak door een rekening van 11.000 Britse ponden voor zijn vakantie in Marokko. Hij weigerde details te verstrekken over hoe hij de rekening van 10.936 pond met een iPad van het Parlement tijdens zijn reis naar Marokko eind december vorig jaar heeft betaald. Hij heeft 3000 pond van de rekening betaald met zijn onkostenvergoeding, terwijl het parlement de rest heeft betaald uit zijn centrale fondsen nadat was verzekerd dat het een parlementaire uitgave betrof en niet een persoonlijke of overheidsuitgave, meldt Daily Mail. "Men heeft me uitgelegd dat dit kwam door een verlopen simkaart in een iPad die ik had voor mijn kiesdistrict, die parlementair eigendom was. De kaart was niet vervangen - ik wist niet dat dit moest gebeuren - en de kosten liepen daardoor op," verklaarde Matheson. Hij ontweek vragen over hoe de rekening tot 11.000 pond kon oplopen.

Lees ook: Canadese verantwoordelijke in opspraak na vakantie in Marokko

Terwijl de premier de minister verdedigt, roepen oppositieleiders Matheson op om deze door belastingbetalers gefinancierde rekening terug te betalen of af te treden. "Michael Matheson heeft slechts een oppervlakkige verklaring gegeven - en geen excuses - voor het oplopen van deze enorme rekening. Het feit dat hij slechts één vraag van journalisten beantwoordde voordat hij snel vertrok, is een belediging voor de belastingbetalers," reageerde Craig Hoy, voorzitter van de Schotse conservatieven.

In het verleden werden meerdere politieke verantwoordelijke gedwongen af te treden vanwege vergelijkbare schandalen. "Henry McLeish moest aftreden als premier voor het onderverhuren van een verdieping van zijn kantoor. Wendy Alexander werd gedwongen af te treden als leider van de Schotse Labourpartij vanwege een niet-aangegeven donatie van 950 pond," herinnert het conservatieve parlementslid Stephen Kerr. "David McLetchie werd gedwongen af te treden als leider van de Schotse conservatieven vanwege taxikosten van 11.000 pond over vijf jaar. Michael Matheson heeft in vijf dagen 11.000 pond van belastinggeld uitgegeven aan datatransmissiekosten. Hij moet opstappen."

Lees ook: Veel kritiek op vakantie Pedro Sanchez in Marokko

Jackie Baillie, vicevoorzitter van de Schotse Labourpartij, is het daarmee eens. "Dit is belastinggeld, hij moet het terugbetalen. Het is niet aan het Parlement om te betalen. Voor deze rekening zou je Netflix of iets dergelijks kijken. Zelfs honderden e-mails zouden niet zoveel kosten," reageerde ze, eraan toevoegend dat de kosten zouden oplopen tot 65 pond per uur voor een week in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team