Zoeken

Schotse minister neemt gedwongen ontslag na vakantie in Marokko

9 februari 2024 - 18:00 - Wereld

©

De Schotse minister van Gezondheid, Michael Matheson, heeft ontslag genomen te midden van controverse rondom hoge roamingkosten die hij tijdens een familievakantie in Marokko had gemaakt.

De rekening, die opgelopen was tot 11.000 pond, werd oorspronkelijk voor rekening van de belastingbetaler geacht, aangezien Matheson aangaf de internetdiensten voor zijn werk gebruikt te hebben. De situatie escaleerde toen bleek dat de iPad, waarmee de kosten waren gemaakt, ook door zijn zoon was gebruikt om voetbal te kijken, een onthulling die tot grote publieke verontwaardiging leidde.

Lees ook: Schotse minister onder vuur voor dure Marokko-vakantie

Matheson bood onder druk aan om zelf de volledige rekening te betalen, nadat details over het persoonlijke gebruik van de iPad door zijn familie aan het licht kwamen. Deze kosten waren veroorzaakt door het gebruik van internet buiten de Europese Unie, waarvoor telecomproviders aanzienlijke extra kosten aanrekenen. In november werd een onderzoek gestart naar de roamingkosten van de minister, waarvan de resultaten nog verwacht worden.

Lees ook: Schotse minister gevraagd om af te treden na reis naar Marokko

In een emotionele toespraak tot het Schotse parlement, waarin hij zijn ontslag aankondigde, gaf Matheson aan dat hij niet op de uitkomsten van het onderzoek zou wachten. Hij motiveerde zijn besluit door te stellen dat het in zowel zijn eigen belang als dat van de regering was dat hij zou aftreden, zodat deze kwestie niet als een afleiding zou fungeren voor het regeringswerk.

Lees ook: Schotse minister gevraagd om af te treden na reis naar Marokko

Michael Matheson was sinds 1999 actief in de Schotse politiek en bekleedde sinds 2011 verschillende ministeriële posities.

Bladna.nl