Zoeken

Parlementslid mag niet op vliegtuig omdat hij "Mohammad" heet

27 oktober 2023 - 10:00 - Wereld

©

De Britse parlementariër van Pakistaanse afkomst, Mohammad Yasin, werd vorige week het slachtoffer van discriminatie vanwege zijn moslim voornaam toen hij op een vlucht naar Canada wilden stappen voor een werkbezoek.

Mohammad Yasin, Labour-parlementslid in het Britse Lagerhuis, deelde zijn ongelukkige ervaring tijdens een plenaire vergadering. Terwijl hij vanaf Londen Heathrow naar Canada moest vertrekken met andere parlementsleden, werd Mohammad Yasin urenlang in het kantoor van Air Canada verhoord. Medewerkers van de luchtvaartmaatschappij stelden hem een reeks vragen, zoals waar hij geboren was en of hij een mes bij zich had. Vragen die de afgevaardigde "vernederend" vond, meldt BBC.

Lees ook: Leerling vernederd en mishandeld in klas omdat hij moslim is (video)

Toen hij om uitleg vroeg, vertelden de medewerkers van de luchtvaartmaatschappij hem dat het "kwam omdat hij Mohammad heet". Een van zijn collega’s, parlementslid Clive Bates, bevestigde de feiten en veroordeelde de "racistische, islamofobe en volkomen onaanvaardbare" behandeling die Mohammad Yasin had ondergaan.

"Het was stressvol en vernederend om zo agressief aangewezen te worden door de immigratiecontrole, vooral als je reist als een vertegenwoordiger van het Britse parlement op een lang geplande commissiewerkreis", betreurde Mohammad Yasin. De parlementariër vertelt dat hij pas aan boord mocht nadat hij had bewezen dat hij een afgevaardigde was en een visum had. Hij zegt ook soortgelijke problemen te hebben ondervonden bij zijn aankomst in Canada en tijdens zijn terugreis. "Ik kan me voorstellen hoeveel erger de ervaring zou zijn geweest als ik geen parlementslid was."

Lees ook: Schande: agent krijgt 1,6 miljoen euro na doodschieten Nahel (17)

Air Canada heeft van haar kant verklaard dat het contact heeft opgenomen met de afgevaardigde om excuses aan te bieden en "betreurt het ongemak dat deze situatie voor Mohammad Yasin kan hebben veroorzaakt". "We volgen deze specifieke zaak intern om er zeker van te zijn dat de procedures correct zijn gevolgd, en we hebben ook contact gehad met de Britse en Canadese autoriteiten", verzekert een woordvoerder van de Canadese maatschappij.

Bladna.nl