Zoeken

Helft lagere scholen in Marokko heeft geen sanitaire voorzieningen

28 oktober 2017 - 15:30 - Marokko

©

Ruim de helft van de openbare basisscholen in Marokko heeft geen sanitaire voorzieningen of licht. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Nationaal observatorium voor menselijke ontwikkelingen dat in samenwerking met de Wereldbank werd uitgevoerd.

Volgens de enquete bestaat er een groot verschil in de resultaten van leerlingen in landelijke en stedelijke gebieden. De resultaten zijn ook "aanzienlijk lager" in openbare scholen dan in de private sector.

Ruim 36 procent leerlingen in openbare scholen hebben geen minimum aan educatief materiaal en 58 procent publieke scholen hebben geen sanitaire voorzieningen of licht. In scholen op het platteland is de situatie nog alarmerender. Slechts 20 procent scholen zijn er uitgerust met sanitaire voorzieningen en licht. In deze scholen heeft één op vijf leerlingen ook geen toegang tot leerboeken.

Het onderzoek werd uitgevoerd om de problemen die het verschaffen van een kwaliteitsonderwijs belemmeren te identificeren, de veranderingen in de tijd te volgen en de betrokken partijen op de hoogte te brengen en te helpen de nodige maatregelen te treffen. Dat is althans wat minister Lahcen Daoudi van Algemene Zaken en Bestuur over het rapport verklaarde.

Khalid Samadi, staatssecretaris voor Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek, stelt dat een duidelijk overzicht van de situatie noodzakelijk is om de juiste beslissingen te nemen en doeltreffende maatregelen te treffen.

Het onderzoek werd onder een steekproef van 300 openbare en private basisscholen in de regio’s van Rabat-Salé-Kenitra, Marrakech-Safi en Fez-Meknes uitgevoerd. Voor de enquête werd tevens de kennis van 1274 leraren en de resultaten van 2908 leerlingen van het vierde leerjaar geanalyseerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team