Zoeken

Schapenras Timahdit, een Marokkaanse trots

14 juni 2024 - 14:00 - Marokko

©

In aanloop naar Eid ul-Adha staat de Timahdit, een schapenras afkomstig uit de berggebieden van de Midden-Atlas, in de regio Fez-Meknes, extra in de belangstelling. Het dier, met zijn witte vacht en bruine kop, is een nationale trots en staat bekend om zijn sappige vlees.

De Timahdit is perfect aangepast aan de ruige omstandigheden van de Marokkaanse berggebieden. Het ras kan goed tegen de droogte en groeit snel, wat het een waardevolle troef maakt voor schapenhouders. Maar wat de Marokkanen echt aanspreekt, is de uitzonderlijke smaak van het vlees.

Lees ook: Marokko importeert "goedkope" schapen uit Spanje

De reputatie van de Timahdit reikt ver buiten zijn oorsprongsgebied. "Klanten van over heel Marokko komen elk jaar naar gespecialiseerde fokkers om deze schapen te kopen," aldus Ayoub, een Timahdit-fokker in Ben Smim (provincie Ifrane). Steden als Azrou, Ifrane, Boulmane en Taza zijn ware bedevaartsoorden geworden voor liefhebbers van dit ras.

Naast zijn robuustheid, staat de Timahdit ook bekend om zijn gewicht. Volwassen ooien wegen gemiddeld zo’n 45 kg, terwijl de rammen tussen de 70 en 90 kg wegen. Ook qua uiterlijk is de Timahdit goed te herkennen: een slanke staart, een middelgrote kop met een karakteristieke bruine kleur.

Lees ook: Schapen in Marokko getroffen door nieuw virus

In Aïn Toumliline, in het hart van het Timahdit-gebied, zet Adil zich met passie in voor het fokken van dit ras. Net als veel andere professionals in de regio, prijst hij de talloze kwaliteiten van de zeer rendabele schapen. "Dit ras is niet alleen geliefd in de regio, maar er is ook veel vraag naar in de rest van het koninkrijk. Elk jaar is er een enorme vraag naar de Timahdit. Dit jaar heb ik al mijn 250 dieren verkocht voordat de markten voor Eid ul-Adha werden geopend," lacht Adil tevreden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team