Zoeken

Marokko: vlees per kilo om schaap van Eid ul-Adha te vervangen

16 juni 2024 - 14:40 - Marokko

©

De prijzen voor schapen in Marokko zijn sterk gestegen, waardoor veel Marokkanen op zoek gaan naar alternatieven. In plaats van een levend dier kopen ze kilo’s vlees bij de slager.

Slagerijen in Marokko beleven drukke dagen. Door de hoge prijzen van schapen voor Eid ul-Adha kopen veel Marokkanen in Tetouan en andere steden, in plaats van het dier, enkele kilo’s vlees, meldt Al3omk. De prijs van lamsvlees per kilo varieert tussen 120 en 150 dirham, terwijl rundvlees 100 tot 120 dirham per kilo kost in Tetouan en omgeving. De prijzen van levende schapen daarentegen liggen tussen 3000 en 7000 dirham, terwijl geiten tussen 2000 en 4000 dirham kosten.

Lees ook: Eid ul-Adha: opgelet voor groen vlees!

Mustapha, een vader en werknemer in Tetouan, kan het zich niet veroorloven om een ​​lam te kopen voor het offerfeest vanwege de "extreem hoge prijzen". Het goedkoopste lam dat hij kon vinden kostte 3000 dirham, terwijl hij voorheen minder dan 1500 dirham betaalde. Net als hij zijn er veel Marokkanen die lijden onder de torenhoge prijzen van schapen. Sommigen kiezen daarom voor een geitenbok tegen een redelijkere prijs, maar ook de prijzen van deze dieren zijn gestegen door de toegenomen vraag.

Lees ook: Eid ul-Adha: schaap springt van 7e verdieping in Tetouan

"De ongekende droogte die ons land de afgelopen jaren heeft getroffen, heeft een aanzienlijke impact gehad op de landbouwsector, met name op de nationale veestapel, zowel wat betreft aantal als productiviteit, door onevenwichtigheden in de reproductiecycli", legde minister van Landbouw Mohamed Sadiki onlangs uit aan het parlement. Volgens hem is de prijsstijging van lammeren "te wijten aan de gestegen kosten van rundvleesproductie door de verslechtering van de vegetatiebedekking van de weilanden en de daling van de voederproductie, evenals de stijging van de veevoerprijzen met ongeveer 70%."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team