27 september 2021 - 17:00 - Cultuur
De 22-jarige Morad heeft zijn weg gevonden in de Spaanse urban muziek. Hij is één van de eerste Spaanse artiesten van Marokkaanse afkomst die succes hebben in Spanje. Zijn liedjes worden zowel in arbeiderswijken als in chique buurten beluisterd. Maar zijn verleden als straatjongen kleeft aan hem.
De straatjongen Morad heeft een artistieke identiteit voor zichzelf bedacht. Meestal draagt hij een pet en een tas gekruist over zijn schouder, maar wat nooit ontbreekt is een trainingspak. Hij heeft ook van het acroniem MDLR, dat staat voor "Marokkaanse street guy", een handelsmerk gemaakt. Zijn faam heeft zich over de grenzen van Spanje verspreid. De jonge artiest van Marokkaanse afkomst heeft fans in heel Europa: in Frankrijk, Portugal, Italië en Engeland. Hij bereidt voor volgend jaar een Europese tournee voor, volgens El Pais.
Lees ook: Tawfik Amencor, van migrant tot succesvolle zanger in Spanje (video)
Volgens zijn fans is Morad een voorbeeld van de jongen uit de straten van La Florida die succes boekt dankzij zijn talent en zijn harde werk en die veel beproevingen heeft overwonnen om zijn droom te verwezenlijken. Volgens zijn tegenstanders is hij een delinquent die van zijn roem gebruik maakt om de wet voor te schrijven in een wijk die veranderd is in een bedevaartsoord en een plek om te filmen in de openlucht.
Morad bracht in januari 2019 zijn eerste single uit, getiteld "Lo que quiera", die inmiddels 11,5 miljoen views op YouTube heeft. De in Marokko geboren artiest vertelt in zijn songs over de moeilijkheden van het leven in het buitenland, drugshandel, politiegeweld, institutioneel racisme, enz. "De politie denkt dat ik tegen hen ben, maar dat ben ik niet. Ik ben tegen de zwarte schapen van de politie. Ik zing over wat mijn vrienden en ik hebben meegemaakt. In Spanje is muziek gratis," legde Morad uit in een interview met een lokaal radiostation. De jonge rapper heeft al 65 nummers geschreven (bijna één per maand) en hanteert een nogal bijzondere methode. "Als hij geïnspireerd is, gaat hij naar de studio, kiest de muziek, schrijft de teksten op het notitieblok van zijn mobiel en neemt op", zegt zijn manager.
Lees ook: Marokkaans-Amerikaanse zangeres Abir wil culturen samenbrengen
"De waarheid is dat veel kinderen hier weinig kansen hebben. Voor hen is Morad een held en ze imiteren hem omdat ze zien dat muziek een bron van inkomsten kan zijn", aldus Lluís Esteve, projectcoördinator van de gemeenteraad van L’Hospitalet. De in Marokko geboren artiest heeft ongewild de plaatselijke kinderen die in zijn video’s figureren beroemd gemaakt. Tijdens zijn laatste concert in het Olympisch Stadion van Barcelona (er werden 2000 kaartjes verkocht), zette hij ook de kinderen op het podium.
Verdachte ontploft drugslab Rotterdam vrij, OM looft beloning uit
Franse rallyrijder komt om tijdens Rally van Marokko
1,7 ton cocaïne onderschept, Marokkaanse pokerspeler opgepakt
Marchica-meer verandert in vuilnisbelt
Hysterische docente in Tanger verscheurt kleren en Koran
Marokkaan opgepakt na dodelijk ongeluk en achtervolging in Turkije
Succes Saad Lamjarred "zorgt voor angst" in Egypte
Joseph Attieh annuleert concert in Marokko door situatie in Libanon
Marokkaanse kaftan in de spotlights in Moskou
Marokkaanse actrice Naima Lamcharki overleden
Marokkaanse komiek Youssef Ouzellal heeft hersentumor
Cheb Khaled: geliefd in Marokko, bekritiseerd in Algerije
Zouhair Bahaoui in grootste geheim getrouwd in Tanger
Marokkaans filmfestival vertoont omstreden film over homoseksualiteit