Zoeken

Spaanse Marokkanen kijken uit naar Operatie Marhaba 2022

31 maart 2022 - 20:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkanen in Andalusië reageerden verheugd op de aankondiging van de terugkeer van Operatie Marhaba. Marokko heeft de edities van 2020 en 2021 afgelast wegens de gezondheidscrisis en de spanningen met Spanje.

De afgelasting van operatie Marhaba in de afgelopen twee jaar heeft vele Marokkaanse gezinnen in Andalusië getroffen, waaronder het gezin van Adnan, die al vijftien jaar in Granada woont. "Het zijn twee zeer moeilijke jaren geweest. Ik heb een moeder in Marokko, en om de twee maanden moest ik haar bezoeken. Ik moest met het vliegtuig, wat 500 of 600 euro kostte, en ook moesten we een auto huren om in de stad te komen ...", verteld hij aan Nius.

Lees ook: Marokko en Spanje bespreken datum voor hervatting Marhaba

Ook in zijn restaurant, dat gespecialiseerd is in de Arabische keuken, heeft Adnan de negatieve gevolgen van de grenssluiting gevoeld. "Ik opende het in januari 2020, en in maart was er een gezondheidscrisis. Ik moest plotseling schulden afbetalen", legt hij uit. Net als Adnan konden meer dan 3 miljoen Marokkanen die in Europa wonen, tijdens de zomervakantie niet naar Marokko reizen. "Het zijn niet alleen Marokkanen die naar huis gaan, maar ook veel Spanjaarden die in Marokko wonen", zegt Ahmed, een Marokkaan die als advocaat in Jaén werkt en ook in Granada woont.

Lees ook: Algeciras bereidt zich voor op operatie Marhaba 2022

"Ons leven speelt zich af tussen twee grenzen, en de grens oversteken is voor ons de aanloop naar de hereniging. Daarom is het een zeer vermoeiende reis, maar we doen het met veel plezier en enthousiasme", zegt Ahmed. "Ik kon in 2020 niet naar Marokko reizen en vorig jaar was ik er in augustus 18 dagen. Het was een vrij kort verblijf om tijd door te brengen met mijn familie, die ik bijna twee jaar niet had gezien."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team