Zoeken

Hamza blij om Marokko na zes jaar weer te kunnen zien

14 juli 2022 - 09:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Op 16-jarige leeftijd vertrok Hamza Nouali als migrant naar Spanje. Nu hij zijn verblijfsvergunning heeft kan hij naar Marokko terugkeren om zijn zomervakantie door te brengen.

Na zijn aankomst in Spanje werd Hamza naar het Uba Jeugdcentrum gebracht, waar hij verbleef tot hij meerderjarig werd. "In het begin had ik veel moeite om me te integreren. Ik verstond geen Spaans," zei Hamza. Toch kon hij zijn situatie legaliseren. "Ik heb een werkvergunning en heb al in supermarkten gewerkt en als elektricien in een bedrijf," zei hij tegen Diario Vasco.

Lees ook: Uitgewezen Marokkaan weigert op vliegtuig te stappen

Met zijn nieuwe documenten reisde hij naar Marokko. Hij was "zes jaar lang zonder zijn familie geweest" en is blij dat hij iedereen weer kon zien. "Wij misten elkaar heel erg... Maar alles is nu goed. Ik heb mij opgegeven voor theater en wij zijn momenteel bezig met immigratievraagstukken. Wij maken de mensen bewust van deze ’moeilijke’ situatie waarin duizenden jongeren zich bevinden omdat zij hun familie verlaten op zoek naar een beter leven," vertelde hij verder.

In tegenstelling tot Hamza blijft de 21-jarige Ayoub Zerradi moeilijkheden ondervinden om zijn papieren te krijgen. Hij woont in een flat van de vereniging Loiola Etxea en volgt kook- en restaurantcursussen in de hoop een stage te vinden die tot een arbeidscontract kan leiden. Hij verliet Casablanca in 2016 om een betere toekomst voor zichzelf op te bouwen. Zijn droom was profvoetballer te worden.

Lees ook: Jongeren vertrekken naar Spanje met als doel familie in Marokko te helpen

"Mijn dromen zijn veranderd. Ik wil geen voetballer meer zijn. Ik wil alleen mijn documenten, een baan, een normaal leven en naar Marokko gaan om bij mijn moeder en mijn familie te zijn," zei hij. Evenals Hamza heeft hij zijn familie al zes jaar niet gezien. Hij verliet Marokko toen hij 15 jaar oud was. Na zijn 18e verjaardag moest hij het jeugdcentrum verlaten en bracht een paar dagen op straat door. In deze moeilijke tijd heeft hij goede mensen ontmoet, die hem "veel geholpen hebben", zo verzekert hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team