Zoeken

Samid uit Marokko getuigt over eenzame vlucht naar België

28 november 2021 - 17:40 - Wereld

©

De opvang van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen loopt in heel Europa mank. Duizenden niet-begeleide minderjarige vluchtelingen leven op straat, in de hoop ooit de kans te krijgen op een beter leven. Samid (niet zijn echte naam), een 16-jarige jongen uit Marokko, is nog maar net aangekomen in België. Hij verblijft nu na een lange zwerftocht in de gesloten gemeenschapsinstelling van Everberg, waar het personeel niet genoeg middelen en mensen heeft om de jongeren bij te staan.

Samid vluchtte 2 jaar geleden naar Europa. Zijn vader overleed toen hij net 8 was geworden. "Ik was 9 toen ik het huis verliet en mezelf begon te behelpen door overal een beetje te werken", zegt hij aan Terzake. Samid trok eerst naar de Spaanse enclave Melilla, waar hij maandenlang op straat leefde. "Niemand ligt daar wakker van onze toestand. Overal waar we kwamen, kregen we een pak rammel. Geen wonder dat kinderen er lijm snuiven, om hun problemen te vergeten."

Lees ook: Hassan, minderjarige Marokkaanse migrant, bezorgd over toekomst

De tiener ging aan boord van een schip naar de Spaanse stad Almeria. Daar verstopte hij zich in een vrachtwagenwiel en slaagde er op die manier in om Europa binnen te komen. "In Spanje werd ik naar een opvangcentrum gebracht waar ik wat spullen kreeg, een douche kon nemen en iets kon eten. Ik was erg opgetogen, ’eindelijk in Europa’, dacht ik". Maar daarop volgde een harde periode waarin hij twee jaar lang op straat doolde. "In Marokko denken jongeren aan Europa, als een plek met werk en welvaart, niet aan een plaats waar ze misbruikt worden. ’Hier komt weer een jongere die niets weet en niets kan’: dat gevoel hebben mensen hier bij ons."

Lees ook: Meerderheid vermiste minderjarige migranten in Europa komt uit Marokko

Samid is nu sinds enkele weken in België. Hij werd door de politie naar het gesloten centrum van Everberg gebracht. Daar komen steeds meer minderjarige straatjongeren uit Maghreblanden over de vloer. Sinds het begin van dit jaar zijn dat er al 42, bijna dubbel zo veel als vorig jaar, het centrum heeft toen 22 tieners opgevangen, aldus VRT Nieuws.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team