Zoeken

Meerderheid vermiste minderjarige migranten in Europa komt uit Marokko

30 april 2021 - 17:40 - Wereld

©

Uit een onderzoek van het journalistencollectief Lost in Europe, blijkt dat er in de afgelopen drie jaar meer dan 18.000 niet-begeleide minderjarigen, onder wie Marokkanen, spoorloos zijn verdwenen in Europa.

Volgens het collectief dat bestaat uit journalisten uit zeven verschillende landen, zijn er tussen januari 2018 en december 2020 in totaal 18.292 minderjarige asielzoekers verdwenen. Dit komt overeen met 17 verdwenen kinderen per dag. Voor het onderzoek hebben de journalisten gegevens uit 31 Europese landen verzameld en geanalyseerd. Alleen Denemarken, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben geen gegevens verstrekt. Volgens de Britse krant The Guardian, die ook een bijdrage heeft geleverd aan het onderzoek, is de informatie grotendeels incompleet. Hierdoor valt het werkelijke aantal vermiste minderjarige asielzoekers naar schatting nog hoger uit.

Italië is het land met het hoogste aantal vermiste minderjarige asielzoekers (5775). Daarna volgen België (2642), Griekenland (2118) en Spanje (1889). Het merendeel van de verdwenen jongeren is afkomstig uit Marokko. In de afgelopen drie jaar zijn er in Europa bijna 8000 Marokkaanse minderjarige asielzoekers verdwenen. In het onderzoeksrapport staat dat het merendeel van de vermiste minderjarigen afkomstig is uit Marokko. Bijna 8000 jongeren met deze nationaliteit zijn de afgelopen drie jaar vooral in Spanje verdwenen. Verder meldt het onderzoek dat er 1460 jongeren uit Algerije, 1171 uit Eritrea, 1116 uit Guinee, 952 uit Afghanistan en 822 uit Tunesië zijn verdwenen in drie jaar tijd.

Hoofd van Missing Children Europe, Federica Toscano, meent dat het hoge aantal vermiste kinderen een gevolg is van een mank kinderbeschermingssysteem. Ook het gebrek aan internationale samenwerking is volgens Toscano een belangrijke oorzaak van dit probleem. "Het ene land gaat er maar al te vaak van uit dat het migrantenkind veilig is in een ander land, ook al is grensoverschrijdende samenwerking op dit gebied vrijwel onbestaand", zegt Toscano. Ook vertelt ze dat criminele organisaties steeds meer hun aandacht verleggen naar minderjarige migranten. "Velen van hen zijn het slachtoffer van dwangarbeid en seksuele uitbuiting", vertelt de Italiaanse.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team