Zoeken

Marokko helpt Griekenland bij arrestatie jihadist

30 juli 2021 - 10:00 - Wereld

©

De Marokkaanse Inlichtingendienst (DGST) en de Algemene Directie voor Studies en Documentatie (DGED), hebben de Griekse veiligheidsdiensten geholpen bij de arrestatie van een gevaarlijke terrorist van Marokkaanse afkomst.

Volgens een veiligheidsbron hebben de Griekse veiligheidsdiensten de 28-jarige Marokkaanse jihadist alias Abu Mohamed Al Fateh afgelopen dinsdag gearresteerd, meldt MAP. Hij had zich in 2014 aangesloten bij de terroristische organisatie Daesh in Syrië, waar hij belangrijke opdrachten vervulde binnen de "speciale brigade" in de regio Deir ez-Zor en binnen de "religieuze politie" of "hisba" in het gouvernement Racca. De verdachte was te zien in een video van een operatie waarbij een Syrische strijder met een oorlogswapen werd gedood en zijn lijk werd verminkt. Abu Mohamed Al Fateh zwoer daarin te zullen strijden tegen degenen die hij de "vijanden van de Islam" noemde.

Lees ook: Zuhair Ahmed, voormalige strijder van Daesh, vertelt

De verdachte was erin geslaagd om vanuit de oorlogsgebieden naar Griekenland te ontsnappen. Hij gebruikte valse documenten en een valse identiteit tot hij werd geïdentificeerd en gearresteerd in een gemeenschappelijke veiligheidsoperatie. Uit de controle van de gegevensbank van Interpol is gebleken dat er tegen hem een internationaal aanhoudingsbevel was uitgevaardigd door de Marokkaanse gerechtelijke autoriteiten. Hij zou betrokken zijn geweest bij de voorbereiding van grootschalige terroristische projecten en subversieve operaties in Marokko, op aanmoediging van de voormalige woordvoerder van Daesh, aldus dezelfde bron.

De arrestatie is het resultaat van gezamenlijke coördinatie- en inlichtingen-uitwisselingsoperatie in het kader van de multilaterale veiligheidssamenwerking. Hierbij waren naast de Marokkaanse veiligheidsdiensten en hun tegenhangers in Griekenland, ook diensten betrokken van Italië, Engeland en de Verenigde Staten. De Marokkaanse gerechtelijke autoriteiten zijn in gesprek met de bevoegde autoriteiten in Griekenland om een officieel uitleveringsverzoek in te dienen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team