Zoeken

Polisario met Daesh vergeleken

25 november 2020 - 15:00 - Marokko

©

Volgens een analyse van het Italiaanse tijdschrift Insideover is de positie van de Polisario zodanig verzwakt dat de beweging vatbaar is voor terroristische organisaties als Daesh. De beweging heeft van oorsprong een marxistisch grondslag, maar zou nu interessant zijn voor jihadistische terreurgroepen.

Volgens de analyse gebruikt de Polisario dezelfde mediastrategie als die van Daesh. Laatstgenoemde heeft in Europese steden en in Irak en omgeving aanslagen gepleegd.

Polisario zou momenteel dreigen met een guerrillaoorlogvoering en terroristische aanslagen in Marokko. Door hun huidige positie en de aanwezigheid van terroristische cellen van Daesh in Afrika is de kans groot dat er binnen de beweging een afsplitsing staat te gebeuren. Volgens het tijdschrift is dit een gevaarlijk ontwikkeling. De informatie die journalist Mauro Indelicato voor zijn artikel gebruikt, is afkomstig van rapporten van westerse inlichtingendiensten.

De vergelijking met Daesh wordt gedaan omdat de Polisario ook kindsoldaten traint en inzet tijdens de strijd. Ook heeft de beweging een oproep gedaan om mee te vechten tegen Marokko. Vluchtelingenkamp Tindouf in Algerije zou een voedingsbodem zijn voor terroristische groeperingen. Hier zouden mensen worden gerekruteerd voor dit soort groepen. Volgens de journalist wordt de werkelijke situatie in Tindouf niet getoond en zou er een splitsing zijn in de bevolking daar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team