Zoeken

Sahara: zoveel Marokkanen stierven door Polisario-antipersoonsmijnen

29 november 2020 - 19:00 - Marokko

©

Marokko stond in de kijker tijdens de 18e conventie tegen antipersoonsmijnen. Omar Zniber, permanente ambassadeur van Marokko bij de Verenigde Naties in Genève, zei dat er in 45 jaar tijd, in totaal 813 Marokkanen zijn omgekomen door antipersoonsmijnen, afkomstig van Polisario-milities in de Marokkaanse Sahara.

Al Ahdath Al Maghribia meldt dat de hoge tol die Marokkanen moeten betalen, in strijd is met het Verdrag van Ottawa. Volgens de diplomaat werden in totaal 2692 Marokkanen slachtoffer van het inconsequente optreden van Polisario-milities. Sinds het begin van het conflict zaaien ze de mijnen overal rond. In zijn verklaring gaf hij aan de medische kosten van de slachtoffers sinds 1975 door de Marokkaanse staat worden betaald.

Tijdens zijn toespraak herinnerde hij er ook aan dat Marokko met de bijdrage van de Royal Armed Forces en deskundigen uit het maatschappelijk middenveld, altijd actief heeft deelgenomen aan de bijeenkomsten van het Verdrag inzake antipersoonsmijnen, met inbegrip van het Ottawa-Verdrag. Hij onderstreepte tevens de inspanningen van de Marokkaanse autoriteiten met betrekking tot de overeenkomst die in 1999 met de MINURSO werd ondertekend. Het akkoord voorziet in de uitwisseling van informatie, het markeren van de mijnzones en mijnopruiming en het vernietiging van niet-ontplofte mijnen.

Volgens Zniber heeft Marokko in de periode 2014-2020 gezorgd voor 377 terbeschikkingstellingen voor mijnopruiming. Er zijn ook 13 modules voor mijnopruiming op het terrein geïnstalleerd, die samen 964 noodinterventies hebben uitgevoerd over dezelfde periode. In totaal hebben deze operaties de dreiging weggenomen in een gebied van 5763,88 km² door de neutralisatie van 96.758 landmijnen, waaronder 49.336 antipersoonsmijnen en 21.035 explosieve oorlogsresten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team