Zoeken

VN houdt Polisario verantwoordelijk voor spanningen in Guerguerat

5 oktober 2021 - 18:00 - Wereld

©

In oktober 2020 werd bekend dat de onafhankelijkheidsbeweging voor de Sahara, Polisario, de grens tussen Marokko en Mauritanië had geblokkeerd. Een jaar later komen de Verenigde Naties deze feiten bevestigen.

Antonio Guterres, secretaris-generaal van de VN, stelt in een rapport over de veiligheidssituatie in de Sahara in de periode van 1 september 2020 tot 31 augustus 2021, dat hij aan de VN-veiligheidsraad heeft overhandigd, dat "verkenningsoperaties van de Minurso per helikopter boven Guerguerat, de aanwezigheid hebben bevestigd van 12 gewapende Polisario-leden in militair uniform in de bufferstrook".

Lees ook: Nederland begrijpt Marokkaanse actie in Guerguerat

Ook bevestigde de VN-vredesmissie de aanwezigheid van "8 militaire voertuigen, waarvan twee waren uitgerust met zware wapens", meldt l’Economiste. De Polisario rechtvaardigde toen deze aanwezigheid in de bufferzone als "bescherming van civiele demonstranten".

De militaire aanwezigheid van de Polisario in Guerguerat vorig jaar, komt gelijk geven aan Marokko, dat herhaaldelijk de secretaris-generaal van de VN had opgeroepen om "extra inspanningen te leveren om snel en definitief een einde te maken aan de ondraaglijke en destabiliserende provocaties van de Polisario". Koning Mohammed VI had hierover persoonlijk een brief aan Guterres geschreven op 12 november 2020.

Lees ook: Mohammed VI geeft opdracht tot bouw veiligheidsmuur in Guerguerat

De bevestiging van de VN, die de Polisario en zijn bondgenoten verantwoordelijk houdt voor deze incidenten, toont opnieuw aan dat de separatistische groepering vrouwen en kinderen in Guerguerat als menselijk schild gebruikt om haar doelen te bereiken, merkt de krant op.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team