Zoeken

Spanje biedt De Mistura vliegtuig aan voor Sahara-conflict

14 december 2021 - 12:40 - Wereld

spanje-vliegtuig-sahara-sturen.jpg

De Spaanse regering wil bijdragen aan het vinden van een oplossing voor het conflict in de Sahara. Het Europees land gaat daarom een vliegtuig ter beschikking stellen voor Staffan de Mistura, de nieuwe speciale gezant van de VN voor de Sahara. Dit zal hem in staat stellen contacten te leggen met Marokko en het Polisario-front, de twee belangrijkste partijen in het conflict.

De Vox-partij vernam dit in een schriftelijk antwoord van de Spaanse regering. De partij wilde weten welke "concrete maatregelen" gepland zijn om De Mistura op zijn missie te begeleiden. Volgens minister José Manuel Albares van Buitenlandse Zaken biedt Spanje "logistieke en politieke steun aan, voor de goede uitvoering van zijn mandaat, net als bij zijn voorgangers". Een militair vliegtuig zal ter beschikking worden gesteld voor de duur van zijn reis naar de regio, meldt Europa Press.

Lees ook: Sahara: Polisario trekt zich terug uit rondetafelgesprekken

José Manuel Albares had op 3 december in Rome een ontmoeting met De Mistura en herhaalde de steun van Spanje voor "de hervatting van de dialoog tussen Marokko en het Polisario-front, de twee partijen in het conflict". Hij verklaarde dat Spanje bereid is nauw met De Mistura samen te werken om een voor beide partijen aanvaardbare politieke oplossing in de Sahara te vinden op basis van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Dit standpunt werd herhaald in het antwoord aan de Vox-partij op 26 november.

Lees ook: Marokko wacht op standpunt van Spanje over Sahara voor hervatting betrekkingen

De Mistura werd twee en een half jaar na het aftreden van zijn voorganger, de Duitser Horst Köhler, benoemd tot speciale gezant van de VN voor de Sahara. De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guteres, liet onlangs weten dat Marokko en het Polisario Front meer dan een dozijn sollicitaties voor de functie hadden afgewezen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team