Zoeken

Zapatero roept op tot vrede tussen Marokko en Sahrawis

24 april 2021 - 19:40 - Wereld

©

De Spaanse oud-president José Luis Rodríguez Zapatero heeft de Sahrawis opgeroepen om te werken aan een "realistische" politieke oplossing voor de Sahara-kwestie. Ook riep hij op tot vrede tussen Marokko en de Sahrawis om een einde te maken aan het jarenlange conflict.

Zapatero deed zijn oproep via een videomeeting tijdens een bijeenkomst in Laayoune om de eerste verjaardag van de Sahrawi Movement for Peace te vieren. De Spaanse oud-politicus, die in het verleden zijn steun heeft uitgesproken voor de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, heeft Marokko en de Polisario niet expliciet genoemd tijdens zijn toespraak, meldt persbureau EFE. "Vrede is een overeenkomst, het is toegeven, toegeven dat je nooit helemaal gelijk hebt, want het is bijna altijd waar dat het gebruik van geweld niet het juiste is om te doen", verklaarde Zapatero.

De bijeenkomst was georganiseerd door de MSP, een beweging die is opgericht door Hach Ahmed Bericalla, een voormalige leider van het Polisario-front. Tijdens het forum was er eensgezindheid over de nood aan een vreedzame oplossing voor het Sahara-conflict dat nu al meer dan veertig jaar duurt.

Afgelopen woensdag is er ook in de VN-Veiligheidsraad gesproken over de Sahara-kwestie. Voor toekomstige onderhandelingen tussen de twee partijen is het belangrijk dat er een nieuwe speciale VN-gezant voor de Sahara wordt benoemd. Marokko en de Polisario kunnen het echter niet eens worden over welke kandidaat geschikt zou zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team