Zoeken

Minister Bourita wil dialoog met Algerije over Sahara

9 april 2021 - 19:40 - Wereld

©

Tijdens de opening van het Senegalese consulaat-generaal in Dakhla afgelopen maandag, heeft de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, zich uitgesproken over een oplossing voor het conflict tussen Algerije en Marokko over de Sahara-kwestie. Hij riep het buurland op om te stoppen met het afleggen van verklaringen over de kwestie en nodigt de Algerijnen uit om een gesprek aan te gaan.

Volgens minister Bourita bewijzen de acties van Algerije dat zij onderdeel zijn van het conflict. Hij is van mening dat Algerije zijn verantwoordelijkheid moet nemen om tot een oplossing van het conflict te komen omdat het land mede verantwoordelijk is voor het ontstaan en het voortduren van het conflict.

Ook reageerde de minister op de Algerijnse oproep aan de Verenigde Naties (VN), waarin ze verlangen dat de VN-missie MINURSO gaat controleren of er mensenrechtenschendingen plaatsvinden in de Marokkaanse Sahara. Bourita zei verbaasde te zijn over deze oproep, aangezien de missie van MINURSO alleen bedoeld is om het staakt-het-vuren tussen het Marokkaanse leger en de Polisario te bewaken.

"Marokko zet zich in voor het staakt-het-vuren, maar zal resoluut reageren op elke bedreiging van zijn veiligheid. Het koninkrijk is gehecht aan het politieke proces en ondersteunt constructief de stappen die de secretaris-generaal van de Verenigde Naties in dit verband heeft genomen", verklaarde de bewindsman.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team