Zoeken

Voormalige Franse ambassadeur bekritiseert Marokko

6 juni 2023 - 20:00 - Wereld

©

Gérard Araud, ambassadeur van Frankrijk bij de Verenigde Naties van 2014 tot 2019, vindt dat Marokko te veel druk uitoefent op Frankrijk over de kwestie van de Sahara. De voormalige ambtenaar stelt dat Frankrijk de belangen van Marokko gedurende een lange tijd heeft verdedigd binnen de VN-Veiligheidsraad.

"In grote lijnen gaat het om de reguliere Marokkaanse chantage over de Westelijke Sahara na de Amerikaanse ommezwaai, terwijl Frankrijk decennialang de enige was die de Marokkaanse belangen in de Veiligheidsraad verdedigde", aldus de voormalige ambassadeur.

Lees ook: Frankrijk wil zich verzoenen met Marokko

Araud schreef dit in antwoord op een tweet waarin de terughoudendheid van Frankrijk om de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen werd bekritiseerd. "Ik betwijfel dat 150 landen in de wereld bang zijn voor Algerije. Ze houden zich aan de resoluties van de Veiligheidsraad", voegde hij eraan toe.

In zijn toespraak ter gelegenheid van de Dag van de Revolutie in augustus 2022, stelde Koning Mohammed VI de kwestie van de Sahara aan de orde. Hij vroeg de "traditionele partners" van Marokko om hun standpunt over deze gevoelige kwestie voor het Koninkrijk te verduidelijken, verwijzend naar Frankrijk en Mauritanië.

Lees ook: Marokkaanse Sahara: Israël neemt zeer binnenkort een besluit

Koning Mohammed VI riep zijn "traditionele partners en nieuwe partners van wie de standpunten over de Sahara-kwestie dubbelzinnig zijn, op om hun standpunten te verduidelijken en te herzien". De boodschap was specifiek gericht aan Frankrijk, aan de vooravond van het bezoek van de Franse president aan Algerije.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team