Zoeken

Marokkanen verwerpen nog steeds normalisatie met Israël

28 december 2022 - 14:00 - Marokko

©

Op de tweede verjaardag van de hervatting van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël vonden in verschillende steden van het koninkrijk demonstraties tegen de normalisatie plaats.

Ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de toenadering tussen Marokko en Israël, is zaterdag in een dertigtal Marokkaanse steden, waaronder Tanger, Agadir, Meknes en Rabat, opnieuw gedemonstreerd tegen de normalisatie van de betrekkingen tussen beide landen. Enkele honderden Marokkanen namen deel aan de demonstraties. "Het volk wil de normalisatie stoppen," verklaarden de demonstranten, die spandoeken droegen met pro-Palestijnse leuzen en met de Palestijnse vlag zwaaiden. Op internet gepubliceerde foto’s tonen ook hoe Israëlische vlaggen tijdens de protesten werden verbrand.

Lees ook: Nieuwe demonstraties tegen normalisatie Marokko-Israël

Volgens een verklaring van het Marokkaans Front voor steun aan Palestina en tegen de normalisatie, waren de protesten een reactie op de normalisatie. De demonstranten spraken hun "afkeuring uit over elke vorm van normalisatie", herhaalden hun "onvoorwaardelijke steun aan het Palestijnse verzet" en veroordeelden "het feit dat de regering in de armen van de vijand loopt onder het voorwendsel de Palestijnse kwestie te ruilen voor kwesties van nationaal belang". "De demonstraties werden georganiseerd om te bewijzen dat de Palestijnse zaak in het bewustzijn van het Marokkaanse volk zit, net zoals de spelers van het nationale team hebben bewezen op het WK in Qatar", vertelde de coördinator van het front, Tayeb Medmad, aan de website Al-Araby.

Lees ook: Normalisatie Marokko-Israël is "verraad van de Palestijnse zaak"

Op 10 december 2020 normaliseerde Marokko onder auspiciën van de Verenigde Staten zijn betrekkingen met Israël in ruil voor Amerikaanse erkenning van het Marokkaans karakter van de Sahara. Ter gelegenheid van het eerste bezoek van een officiële Israëlisch-Amerikaanse delegatie aan Rabat, ondertekende de Marokkaanse regering twaalf dagen later een "gezamenlijke verklaring" met Israël en de Verenigde Staten. Sindsdien zijn de betrekkingen tussen de twee landen aangehaald, maar de weerstand tegen de toenadering blijft bestaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team