Zoeken

Sahara: Aziz Akhannouch berispt Frankrijk

20 januari 2023 - 11:00 - Marokko

©

Volgens premier Aziz Akhannouch moet Frankrijk zijn standpunt over de territoriale integriteit van Marokko verduidelijken. "Parijs mag niet slechts een observerende rol spelen".

In een interview met de Franse krant L’Opinion ging de premier in op verschillende nationale, regionale en internationale kwesties. Sinds zijn aantreden in juli 2021 is het de eerste keer dat Akhannouch de internationale pers in vertrouwen neemt. Het interview vond plaats in de tuinen van La Mamounia, meldt het medium.

Lees ook: Premier Akhannouch bespreekt Sahara in Rotterdam

Ten aanzien van het geschil over de Sahara, bracht de premier het ambivalente standpunt van Frankrijk in herinnering. Hij veroordeelde de ongewijzigde houding van het land ten aanzien van de territoriale integriteit van Marokko. Hij wees op "belangrijke ontwikkelingen in de erkenning van de soevereiniteit van Marokko over zijn zuidelijke provincies door grote mogendheden. Parijs kan er geen genoegen mee nemen slechts waarnemer te blijven", beklemtoonde hij.

Ten aanzien van de betrekkingen tussen Marokko en Europa is Aziz Akhannouch van mening dat de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Marokko nieuw leven moet worden ingeblazen op basis van wederzijds vertrouwen. Hij benadrukte dat "het partnerschap tussen het koninkrijk en Europa het verst gevorderd is".

Lees ook: Aziz Akhannouch spant rechtszaak aan tegen Franse politicus

Op nationaal niveau noemde Akhannouch de belangrijkste uitdagingen van dit jaar. Hij wees op het belang van de algemene invoering van de verplichte ziektekostenverzekering (AMO) voor alle Marokkanen. Over de algemene invoering van kinderbijslag zei hij dat dit "een belangrijke stap is naar de verwezenlijking van de door Koning Mohammed VI beoogde verzorgingsstaat". Er zijn ook hervormingen in de sectoren onderwijs, investeringen, water en energie.

Bladna.nl