Zoeken

Koning Mohammed VI bezoekt Frankrijk

2 september 2023 - 18:00 - Marokko

©

Koning Mohammed VI is vrijdagavond in Parijs aangekomen voor een privébezoek. Zijn reis wordt aangezien als een opwarming in de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Frankrijk.

De monarch verblijft waarschijnlijk in zijn kasteel van Betz in de Oise of in zijn herenhuis aan de Avenue Emile Deschanel in Parijs.

Lees ook: "Emmanuel Macron heeft gebrek aan respect getoond voor Mohammed VI"

Hoewel de agenda van dit bezoek niet is bekendgemaakt, suggereert de komst van Koning Mohammed VI dat de betrekkingen tussen Rabat en Parijs zullen beteren. Marokko wacht al jaren op de erkenning door Frankrijk van zijn soevereiniteit over de Sahara. Een onderwerp waarop de Franse president Emmanuel Macron onbeslist is gebleven, ondanks vele oproepen van Franse politici zoals voormalig president Nicolas Sarkozy en Eric Ciotti, de voorzitter van de LR-partij.

Bewust van de verslechterende relaties tussen de twee landen en de Maghreb in het algemeen, verklaarde de Franse president tijdens de Conferentie van Ambassadeurs en Ambassadrices, dat het tijd was om het partnerschap van Frankrijk met Marokko en de rest van de Maghreb en het Middellandse Zeegebied "diepgaand te heroverwegen".

Lees ook: Frankrijk wil zich verzoenen met Marokko

"Laten we duidelijk zijn, de bilaterale betrekkingen zijn niet op het niveau waar ze zouden moeten zijn, ik zal hier niet elk land afzonderlijk noemen, maar met Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Egypte, maar ook landen in het Midden-Oosten," zei Emmanuel Macron, eraan toevoegend dat dit niet het gevolg was van een "gebrek aan betrokkenheid". "We zullen verschillende bilaterale initiatieven nemen", kondigde hij aan, in de hoop "dat tegen het einde van het jaar, onder het gezag van de minister, een agenda voor intergouvernementele heropleving met de hele regio wordt bereikt."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team