Zoeken

Frankrijk wil zich verzoenen met Marokko

5 juni 2023 - 09:00 - Wereld

©

Frankrijk werkt aan een vermindering van de spanningen met Marokko. Verschillende Franse ambtenaren en parlementsleden hebben in de afgelopen weken een bezoek gebracht aan Rabat in een poging een einde te maken aan de diplomatieke crisis en de bilaterale betrekkingen met het koninkrijk te herstellen.

De betrekkingen tussen Frankrijk en Marokko zijn de afgelopen maanden verslechterd, ondanks een bezoek van de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Catherine Colonna, aan Rabat in december. De relaties "zijn noch vriendelijk noch goed, noch tussen de twee regeringen, noch tussen het koninklijk paleis en het Élysée", zei een Marokkaanse diplomaat recent in Jeune Afrique. In 2023 bezochten twee Franse delegaties Marokko. De eerste kwam in april naar Rabat onder leiding van Éric Ciotti, de leider van de partij Les Républicains (LR) om gesprekken te voeren met de autoriteiten van het koninkrijk met het oog op de versterking van de bilaterale betrekkingen en samenwerking, schrijft Atalayar.

Lees ook: "Emmanuel Macron heeft gebrek aan respect getoond voor Mohammed VI"

De tweede delegatie, bestaande uit Franse parlementariërs, was de afgelopen dagen in de Marokkaanse hoofdstad om opnieuw uit te dragen dat Parijs zich inzet voor het herstel van de betrekkingen met het koninkrijk, dat ook een van zijn belangrijkste economische partners is. Tijdens hun ontmoeting met Nizar Baraka, de secretaris-generaal van de Istiqlal partij en minister van Openbare Werken en Water, en Abdellatif Ouahbi, secretaris-generaal van de Authenticiteit en Moderniteit Partij (PAM) en minister van Justitie, werd de kwestie van de visumbeperkingen voor Marokkanen ter sprake gebracht.

"Dit vriendschappelijke Frans-Marokkaanse bezoek zal een gelegenheid zijn om de diepe verbondenheid en solide vriendschap tussen Frankrijk en Marokko te bevestigen. Het kan gebeuren dat onze regering met kleine problemen te maken krijgt, maar het is de verantwoordelijkheid van het kabinet om zich in te spannen om deze op te lossen", vertelde Christian Cambon, het hoofd van de delegatie en voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Strijdkrachten van de Franse Senaat, aan de pers. Mohamed Zidouh, leider van de Frans-Marokkaanse vriendschapsgroep, is van mening dat dit bezoek van de Franse parlementsleden "belangrijk is om de bilaterale betrekkingen een nieuwe impuls te geven en het vertrouwen verder te consolideren".

Lees ook: Marokko-Frankrijk: betrekkingen "zijn vriendschappelijk noch goed"

Volgens Hicham Moataad, een Marokkaanse expert in internationale betrekkingen, zullen de bezoeken en verklaringen van Franse politici waarschijnlijk niet leiden tot een dooi in de situatie. "Rabat heeft veel meer nodig dan symbolische toespraken, protocollen en officiële bezoeken om politieke geschillen met een soevereine dimensie op te lossen", analyseert hij. Frankrijk verzet zich volgens hem "nog steeds tegen het verzoek van Marokko om uit de grijze zone te stappen en een duidelijk standpunt in te nemen over bepaalde belangrijke kwesties zoals de Sahara". "Frankrijk heeft Marokko altijd gesteund in de Verenigde Naties en zal te zijner tijd de nodige beslissingen kunnen nemen over de Sahara", verzekert Christian Cambon.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team