Zoeken

Sahara: Marokko zet Frankrijk onder druk

27 juli 2023 - 12:00 - Marokko

©

Sinds Israël de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara heeft erkend, gaan er stemmen op om Frankrijk ertoe aan te zetten hetzelfde te doen. Een krachtige stap die de betrekkingen tussen Rabat en Parijs, die al enkele jaren gespannen zijn, zou kunnen verbeteren.

Tussen Frankrijk en Marokko woedt sinds 2021 een ernstige diplomatieke crisis, jaar waarin de Franse autoriteiten besloten om het aantal visa voor Marokkaanse burgers te halveren. Daarop volgde de Pegasus-affaire waarbij Rabat ervan wordt verdacht verschillende Franse politici te hebben bespioneerd, waaronder president Emmanuel Macron, met behulp van de Israëlische software.

Lees ook: Frankrijk wil zich verzoenen met Marokko

Momenteel zijn de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen zo gespannen dat Rabat zijn ambassadeur in Parijs heeft teruggeroepen, schrijft Atalayar. De crisis verergerde nog met de resolutie van het Europees Parlement die persvrijheidschendingen in Marokko aan de kaak stelt. Rabat ziet de resolutie als een samenzwering van Europarlementsleden van de partij van de Franse president en als een gevolg van de toenadering van Parijs tot Algiers.

Marokko wacht al jaren op een erkenning van zijn soevereiniteit over de Sahara door Frankrijk, net zoals de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje en Israël al hebben gedaan. Rabat bekritiseert Parijs voor zijn "dubbelzinnige" standpunt over deze gevoelige kwestie. "De positie van Frankrijk is belangrijk, want de Europese positie hangt ervan af. Dus we kunnen meer druk van Rabat op Parijs verwachten", analyseert Aziz Boucetta van het medium Panorapost.

Lees ook: Marokko’s stille reactie op Israëlische erkenning Sahara

Parijs stelt een "duidelijke en consistente" houding te hebben over deze kwestie, en zegt altijd te streven naar een "eerlijke, duurzame en wederzijds aanvaardbare politieke oplossing in overeenstemming met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad". Tegelijkertijd beschouwt Frankrijk het autonomieplan voorgesteld door Marokko als "serieus en geloofwaardig", zoals onlangs benadrukt door Christophe Lecourtier, de Franse ambassadeur in Rabat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team