Zoeken

Spaanse oud-minister roept Spanje op om Sahara-standpunt te herzien

29 mei 2021 - 18:40 - Wereld

©

De voormalige Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Garcia-Margallo, heeft zijn twijfels geuit over het standpunt dat de regering van zijn land inneemt in de Sahara-kwestie. Tijdens een interview met de Spaanse radiozender Capital Radio verklaarde Garcia-Margallo dat de huidige minister van Buitenlandse Zaken op het verkeerde spoor zit en zij haar standpunt moet heroverwegen.

"Spanje moet zijn standpunt over de Sahara heroverwegen in de nieuwe geopolitieke context, na het besluit van de Verenigde Staten om de soevereiniteit van Marokko over zijn zuidelijke provincies te erkennen", verklaarde de oud-minister.

Volgens Garcia-Margallo heeft de Spaanse regering sinds het besluit van Washington om de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen, deze nieuwe internationale ontwikkeling totaal genegeerd. Ook benadrukte de oud-minister dat Marokko en de Verenigde Staten een sterke band hebben omdat het koninkrijk het eerste land is geweest dat de Verenigde Staten heeft erkend.

"Toen de wereld in tweeën werd gedeeld, was Marokko de grote bondgenoot van de Verenigde Staten", memoreert Garcia-Margallo. "De internationale geopolitieke situatie is veranderd en de regering van Pedro Sanchez kan de lessen van deze veranderingen niet leren", klaagde de politicus die minister van Buitenlandse Zaken was tussen 2011 en 2016.

Ook vertelde Garcia-Margallo tijdens het interview over de ontvoering van twee Spaanse hulpverleners en een Italiaanse vrouw tijdens een "terroristische aanslag" in de Tindouf-kampen. Hij wees op de risico’s van de oprichting van een pseudo-staat in de regio. De oud-minister is van mening dat de Spaanse regering realistisch moet zijn. "Als de omstandigheden veranderen, moeten we veranderen. We moeten ons aanpassen aan de nieuwe context. Dit is een probleem dat we moeten oplossen", concludeerde Margallo.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team