Zoeken

Annuleert Biden de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara?

20 januari 2021 - 11:20 - Wereld

©

In Marokko wordt met spanning gekeken naar het aantreden van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden. De onlangs verkozen president wordt vandaag beëdigd en heeft al laten weten dat hij in de eerste 10 dagen van zijn presidentschap ingrijpende besluiten gaat nemen. Zo zou hij zomaar de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara teniet kunnen doen.

Biden wil voortvarend beginnen aan zijn nieuwe baan als president van de Verenigde Staten. Hij heeft aangekondigd dat er na zijn inauguratie een reeks decreten zal worden gepubliceerd.

Om een duidelijke breuk met zijn voorganger Donald Trump te markeren, is Biden van plan om de meest controversiële beleidsmaatregelen van Trump ongedaan te maken. Het is niet uitgesloten dat hij een decreet zal ondertekenen om de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara nietig te verklaren.

Op 10 december 2020 besloot de regering-Trump om de Marokkaanse Sahara te erkennen als Marokkaans grondgebied in ruil voor de normalisatie van de diplomatieke banden tussen Marokko en Israël. Het besluit kon rekenen op bijval, maar er waren ook kritische geluiden te horen. Verschillende Republikeinse politici hebben er al voor gepleit om het besluit terug te draaien.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team